Prima pagină » Sănătate » Alimentul pe care îl consumăm cu regularitate, dar care este cel mai mare DUȘMAN al nostru. „Îmbătrânește şi îmbolnăveşte, ne roade precum o molie”

Alimentul pe care îl consumăm cu regularitate, dar care este cel mai mare DUȘMAN al nostru. „Îmbătrânește şi îmbolnăveşte, ne roade precum o molie”

Alimentul pe care îl consumăm cu regularitate, dar care este cel mai mare DUȘMAN al nostru. „Îmbătrânește şi îmbolnăveşte, ne roade precum o molie”

Unul dintre alimentele consumate zilnic de oameni, în mod intenționat sau involuntar, este, de fapt, cel mai mare dușman al nostru. Medicii nutriționiști atrag atenția asupra răului pe care îl produce și îndeamnă la prudență maximă.

„Îmbătrânește şi îmbolnăveşte, ne roade precum o molie”, spun specialiștii.

Te îmbolnăvește și nu-ți dai seama

La fel ca alcoolul, și acest produs ne „roade” organismul fără să știm.

Unul dintre cei mai cunoscuți medici nutriționiști atrage atenția cu privire la riscurile numeroase la care ne supunem consumând zahăr. Acesta nu înseamnă doar kilograme în plus, ci și o îmbătrânire timpurie și o stare de rău permanentă.

Semnele nu se văd, dar se simt.

Oare cât o să ne mai ia… până vom pune zahărul lângă alcool, tutun şi droguri uşoare? Până când vom realiza că nu corpul nostru are nevoie de el, ci creierul, care e sedus definitiv şi iubeşte gustul dulce.

Când consumăm zahăr se sintetizează substanţe cu efect opiaceu, care au efect anestezic, de calmare a durerii. (…)

Pentru nicotină şi alcool a fost nevoie de ani lungi să recunoaştem că nu sunt nutrienţi, că nu ne hrănesc corpul, ci doar ne tulbură mintea. Cu zahărul va fi mai greu şi mai lung.

Însă cu puţin obiectivism putem vedea ce rele face zahărul, observând bolnavii de diabet. 

Această afecţiune parșivă şi necruţătoare afectează tăcut tot organismul, după ani de zile de evoluţie nu rămâne niciun organ sau sistem sănătos: pierdem vederea, sensibilitatea nervoasă, rinichii, ficatul, pancreasul, circulaţia sangvină, funcţionarea cerebrală, dinții, picioarele… într-un cuvânt ne descompunem. Şi cauza este un nivel crescut al glicemiei, adică al zahărului din sânge. 

Dincolo de siluetă, zahărul îmbătrânește şi îmbolnăveşte, accelerează reacțiile oxidative din organism, ne roade precum rugina, precum o molie. Ce folos că nu doare…ce periculos că ne place! Iar când realizam, e prea târziu.

Poate că e un rău necesar, poate că e imposibil să-l eliminăm din alimentaţie, dar merită să-l reducem drastic! Consumaţi-l rar şi cu moderaţie, în produse de calitate şi care vă plac mult. Şi sub nicio formă nu-l beți, nu-l consumaţi în formă lichidă.

O bucațică de ciocolată sau de prajitură dau satisfacţie maximă, însă un pahar de suc de orice fel e băut ca pe apă. Şi irosim dintr-un foc 6 linguriţe de zahăr, doza recomandată pentru o zi întreagă. 

Nu există un zahăr mai sănătos ca altul, însă există produse mai satisfăcătoare decât altele. Iar sucul dă satisfacţie zero! Dacă tot mâncaţi zahăr, măcar mestecați-l, nu-l beți”, a scris pe pagina de Facebook Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și