Un urs care a fost observat, timp de mai multe zile, în județul Dolj, a făcut prăpăd în stupii unui agricultor din comuna Perișor. Prefectura județului a emis o avertizare pentru patru localități, iar Regia de Administrare a Domeniului public a trimis o echipă în zonă pentru capturarea animalului sălbatic.
Pentru că au cuști doar pentru capturarea animalelor mici, se confecționează una specială, pentru a-l prinde.
Prima imagine cu ursul din județul Dolj a fost înregistrată în pădure în locurile în care reprezentanții Ocolului Silvic Dolj pun hrana pentru animale.
De atunci, toate autoritățile au intrat în alertă, mai ales că, de trei nopți, animalul început să atace stupinele din zonă, iar oamenii care lucuiesc în zonă își fac griji.
„Pentru noi este în caz atipic pentru zona respectivă și chiar nu eram pregătiți. Am studiat Ordonanța de Urgență pentru că ursul brun este protejat și vom aplica prevederile Ordonanței. Se lucrează la o cușcă. Da, noi am urmat toți pașii, așteptăm să ni se transfere o cușcă de la RAADPFL (Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ Craiova, n.r.), dar trebuie adaptată urs pentru că o aveau pentru alte animale”, a spus Mariana Chipirlin, primarul din Perișor.
După ce va fi capturat, ursul va ajunge la Brașov, fiind relocat în pădurile de acolo.
Tot mai mulți urși au apărut în zona de câmpie și acum specialiștii caută explicații pentru această situație. Aparitia urșilor în Dolj și Olt, adică în zona câmpie unde niciodata nu au fost văzute astfel de animale, s-ar datora schimbărilor climatice. Deja în ultimele trei săptămâni au fost văzuți urși, la Sâmburești în Olt, Potcoava, Olt și lângă Craiova.
Una din ultimele apariții a ursului a fost într-o pădure aflată la doar 30 de kilometri de Craiova și de atunci oamenii din Întorsura nu mai au liniște.
„Nu, de când mă știu eu, iaca, am 70 de ani, nu am auzit de urși”, spune un localnic.
„Să fiu sincer, nu prea i-am liniștit (pe săteni, n.r.). I-am panicat. Vestea am primit-o de la șeful Ocolului Silvic Perișor. Mi-a trimis și o fotografie că undeva unde au o hrănitoare și au și o cameră de supraveghere. A apărut un urs și atunci chiar i-am neliniștit puțin”, spune Marian Cioi, primarul localității Întorsura.
„Sigur, da, este ciudat, că o astfel de apariție nu a mai fost semnalată, nu este imposibil. Sigur, dacă cineva nu a făcut o glumă, să elibereze un urs, dar este posibil, schimbările climatice pot să inducă astfel de comportament la urși”, spune lector universitar Dragoș Ștefănescu.
Toate zonele unde și-au făcut apariția urșii sunt monitorizate în continuare de reprezentanții direcțiilor silvice și jandarmi.
CITEȘTE ȘI:
Elevii dintr-o comună băcăuană s-au trezit cu un urs în staţia în care aşteptau microbuzul şcolar