Virgil Popescu, fostul ministru al Energiei, a păstrat pentru bilanțul de mandat confirmarea celei mai mari tranzacții pe Bursă: listarea a cel puțin 15% din acțiunile Hidroelectrica.
“Fondul Proprietatea îşi listează, probabil, întreaga participație pe care o are, la Hidroelectrica. O listează pe bursă, dar nu va putea lista sub 15%, pentru că aşa a aprobat Adunarea Generală a Acționarilor”, a declarat, vineri, Virgil Popescu, în cadrul conferinței de presă organizate la final de mandat.
Hidroelectrica este cea mai valoroasă companie românească, peste OMV Petrom, listarea acesteia este în linie dreaptă, iar important este că statul român nu listează nimic din pachetul de 80% pe care îl are, conform fostului demnitar.
Ar fi cea mai mare tranzacție bursieră din Europa, până acum, în anul 2023. Tranzacțiile ar urma să înceapă săptămâna viitoare.
„Dacă nu mă înșel, are active de 56 de miliarde de lei, a depăşit chiar şi OMV Petrom. Este prima companie românească şi sunt convins că va fi un real succes”, a confirmat Popescu.
Surse din piață au declarat pentru Reuters că Hidroelectrica speră să obțină peste un miliard de euro în ceea ce ar putea deveni una dintre cele mai mari Oferte Publice Inițiale (IPO) din Europa, anul acesta, dar alte surse susțin că tranzacția poate ajunge la 2 miliarde de euro.
Potrivit Reuters, Fondul Proprietatea evaluează participația sa de 20% în Hidroelectrica la valoarea de 2,2 miliarde de euro.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România. Grupul deține și operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate în opt sucursale organizate geografic pe teritoriul României. Capacitatea de producție totală instalată a activelor hidroenergetice ale societății este împărţită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei şi stații de pompare. Acum, prin prisma raportării KPMG, Hidro este evaluată la mai mult de 10 mld. euro.
Semnalul va fi unul extrem de puternic, atât pentru piața de capital, cât şi pentru România întrucât, potrivit mai multor analiști, investitorii de calibru care vor avea expunere la Hidroelectrica vor analiza şi celelalte companii din energie de la Bursa de Valori București, precum Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz.
Iar lichiditatea bursieră şi know how-ul care ar putea să vină odată cu Hidroelectrica listată va duce piața de capital într-o ligă superioară ceea ce va însemna atât acces mai ușor la finanțare, cât și nume noi de posibili emitenți care vor flirta cu bursa locală.
Fondul Proprietatea este acționarul vânzător în această tranzacție, care poate ajunge până la 2 mld. euro, în timp ce statul român va rămâne acționar majoritar cu 80%. Statul are interdicție să vândă 12 luni după listarea companiei. Fondul, dacă nu va înstrăina întreg pachetul, 180 de zile, conform Ziarul Financiar.
CITEȘTE ȘI:
Ce a apărut pe facturile HIDROELECTRICA ale românilor. Ce trebuie să știe toți clienții