Dacă te simți vinovat că ai intrat în supermarket și că ai ieșit cu tot ce ai găsit pe rafturi, atunci dopurile de urechi ar putea fi soluția pentru a-ți domoli tentațiile la cumpărături. Cercetătorii au dezvăluit că, în general, clienții cumpără cu până la 10% mai mult atunci când este muzică, dar asta numai în timpul unei săptămâni de lucru grele.
Potrivit cercetătorilor de la Școala de Management a Universității din Bath, cumpărătorii tind să fie epuizați din punct de vedere mental atunci când fac cumpărături între luni și joi, cumpărând cu 10% mai mult atunci când se aude muzică pe culoare, arată New York Post.
Studiul, publicat în PhysOrg, arată că muzica plăcută redată în magazin ridică starea de spirit a cumpărătorilor, făcându-i să achiziționeze mai mult.
Până vineri, însă, puterea muzicii își pierde această calitate, însă. La sfârșitul săptămânii, oamenii sunt în general mai fericiți și mai relaxați, așadar mai puțin dispuși să cheltuiască în plus.
„Modul în care clienții procesează informațiile și iau decizii privind achizițiile se modifică, iar muzica are impact asupra achiziției de produse utile pe termen lung”, a menționat studiul.
„În timpul săptămânii, oamenii nu au timp și mulți își fac cumpărăturile în grabă după o zi întreagă la serviciu”, a spus Carl-Philip Ahlbom, de la Școala de Management a Universității din Bath.
„Muzica plăcută pare să aibă un efect liniștitor din punct de vedere mental, care are un impact asupra modului în care oamenii cumpără. În weekend, oamenii sunt în esență mai fericiți și astfel puterea pozitivă a muzicii este mai puțin vizibilă”, arată studiul.
Ahlbom a remarcat că redarea muzicii atunci când oamenii fac cumpărături în week-end poate însemna chiar că oamenii cumpără mai puțin.
Cumpărăturile nu sunt singurul lucru pe care muzica îl influențează. Cercetările publicate în 2022 au arătat că studenții care ascultă o melodie în timp ce învață au câștigat efectiv GPA mai mari, în timp ce un alt studiu de anul trecut a constatat că AC/DC a ajutat efectiv chirurgii din sala de operație – făcându-i mai rapizi și mai preciși.