Gergely Gulyás, ministrul care conduce Cancelaria prim-ministrului Ungariei, s-a referit sâmbătă la situaţia maghiarilor din Ucraina şi din România, afirmând, în cazul Ucrainei, că nu respectă drepturile minorităţilor naţionale, iar în cel al României, că plecarea UDMR de la guvernare va determina o perioadă mai dificilă pentru maghiari. Reamintim că în urma rotației guvernamentale din România, UDMR „a dispărut” de la guvernare.
“Această teză este astăzi necontestată în viaţa publică maghiară (…) de aceea trebuie să considerăm cauza tuturor părţilor naţiunii care trăiesc în afara graniţelor ţării ca fiind a noastră”, a declarat Gergely Gulyás la ceremonia de absolvire a programelor publice ale Mathias Corvinus Collegium (MCC), în cadrul căreia au fost înmânate diplomele absolvenţilor şcolii politice din Transilvania şi ai şcolii de pregătire a conducătorilor din Transcarpatia, relatează agenția MTI.
Ministrul a afirmat că perioada actuală este dificilă pentru maghiari. “Indiferent care parte a naţiunii o examinăm, putem identifica cele mai mari dificultăţi cu care se confruntă maghiarii de peste hotare ”, a mărturisit el.
Gergely Gulyás a reamintit că maghiarii din Transcarpatia suportă toate ororile şi suferinţele provocate de războiul din Ucraina.
În acest timp, “statul ucrainean, pe care noi îl sprijinim financiar, moral şi cu acţiuni umanitare, crede că acest sprijin trebuie răsplătit prin elaborarea şi adoptarea unor norme incompatibile cu toate standardele europene privind drepturile omului, care penalizează grav naţionalităţile şi calcă în picioare drepturile fundamentale ale minorităţilor. (…)
Ungaria este solidară cu Transcarpatia, precum şi cu Ucraina atacată de Rusia care încalcă dreptul internaţional”, a afirmat ministrul, subliniind că toţi maghiarii pot conta întotdeauna pe patria mamă.
Acesta s-a referat și la țara noastră, mărturisind că „în România a încetat situaţia avantajoasă pentru maghiari, cea a participării UDMR la guvernare, în consecinţă va urma o perioadă mai dificilă pentru naţionalitatea maghiară din această ţară”, a spus în continuare Gergely Gulyás.
La rândul său, Anna Bogya, fost secretar de stat în cabinetul viceprim-ministrului român, i-a felicitat pe tinerii care îşi asumă funcţii publice pentru curajul lor, având în vedere neîncrederea faţă de politicieni, care a luat amploare în viaţa publică românească.
Aceasta a apreciat că partidul său a părăsit guvernul României cu fruntea sus, în timp ce obiectivul său a rămas acelaşi, mai exact îmbunătăţirea vieţii comunităţii maghiare din România.
Dispariția UDMR de la guvernare în urma rotativei guvernamentale a stârnit diverse discuții controversate și semne de întrebare.
”De menţionat este faptul că viitorul Guvern va beneficia şi de sprijinul voturilor minorităţilor naţionale. Suntem obligaţi să mergem înainte şi să guvernăm. Atât PNL, cât şi PSD au făcut un efort pentru a păstra această coaliţie în formula iniţială, incluzând bineînţeles şi UDMR-ul. Singurul care putea să se elimine de la guvernare era UDMR însuşi, care a condiţionat public prezenţa sa de obţinerea sau păstrarea anumitor ministere.
Au avut foarte multe oferte pe masă, serioase, evident, şi de la noi, şi de la PSD, oferte fireşti, în limita unei corecte proporţionalităţi pe care fiecare trebuie să o avem în noua structură guvernamentală, am diminuat numărul de ministere, oferte pe care din păcate le-au respins (…). Noi mizăm totuşi pe o colaborare la nivel parlamentar.
N-ar fi pentru prima oară, pentru că UDMR-ul chiar dacă au existat aceste dificultăţi de ultim moment, a dovedit în decursul vremii maturitate (…), dar ne aşteptăm să existe totuşi o colaborare la nivel parlamentar, de ce nu?”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL pentru RFI.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a explicat marţi seara că UDMR a făcut tot posibilul pentru a continua să guverneze împreună cu partenerii săi de coaliţie. Acesta susţine că în acest moment nu sunt întrunite condiţiile pentru a guverna împreună cu PNL şi PSD.
”În ultima perioadă, UDMR a făcut tot posibilul pentru a continua să guverneze împreună cu partenerii săi de coaliţie, am fost dispuşi să facem compromisuri, dar, în acest moment, se pare că nu sunt întrunite condiţiile pentru a guverna împreună”, a scris, marţis eară, pe Facebook, Kelemen Hunor.
”În fruntea ministerelor pe care le-am condus, am demonstrat că putem lucra cu profesionalism, responsabilitate, transparenţă şi predictibilitate şi că munca noastră are rezultate. Toată lumea recunoaşte acest lucru, iar partenerii noştri nu au adus niciun argument pentru a ne explica de ce ar trebui să renunţăm la ministerele deţinute de noi până acum”, a punctat și Kelemen Hunor, președintele UDMR.
Fostul premier a afirmat că, în opinia sa, nu a fost vorba de o situație conflictuală în cazul ieșirii UDMR de la guvernare și că în continuare se bazează pe susținerea parlamentară din partea Uniunii.
„Nu cred că a fost o încetare a participării UDMR la guvernare pe o situație conflictuală. Ca tare, relațiile și modul de agreere a obiectivelor politice nu trebuie să fie afectate de acest lucru. Am rămas în dialog cu domnul Kelemen Hunor să avem susținere parlamentară pentru obiectivele Coaliției de guvernare”, a mai spus Nicolae Ciucă.