Prima pagină » Știri externe » Val de NEMULȚUMIRI după ce autoritățile au decis că medicii trebuie să ţină cont de etnia pacientului în momentul în care programează operațiile

Val de NEMULȚUMIRI după ce autoritățile au decis că medicii trebuie să ţină cont de etnia pacientului în momentul în care programează operațiile

Val de NEMULȚUMIRI după ce autoritățile au decis că medicii trebuie să ţină cont de etnia pacientului în momentul în care programează operațiile

O decizie luată de autoritățile din Auckland, Noua Zeelandă, naște controverse. Medicii vor trebui să țină cont de etnia pacientului atunci când stabilesc operațiile. Măsura are rolul de a-i favoriza pe locuitorii din Māori şi din insulele din Pacific, care ar fi, în prezent, discriminați. Ea nu este, însă, privită cu ochi buni de chirurgi, care afirmă că doar „condiţia medicală este cea care trebuie să stabilească urgenţa tratamentului”.

Mai mulţi chirurgi sunt nemulţumiţi de această politică, care a fost introdusă în Auckland în februarie pentru a acorda prioritate pacienţilor Māori şi din insulele din Pacific, pe motiv că aceştia au avut, din punct de vedere istoric, un acces inegal la asistenţă medicală.

Oficialii din domeniul sănătăţii subliniază că etnia este doar unul dintre cei cinci factori luaţi în considerare pentru a decide care persoană trebuie operată mai întâi şi spun că este un pas important pentru ameliorarea problemelor în materie de sănătate în cadrul populaţiilor Māori şi din Pacific.

Te Whatu Ora – Health New Zealand, organismul care se ocupă de reglementarea domeniului sănătăţii, a introdus un scor de ajustare a echităţii, care urmăreşte să reducă inechitatea din sistem prin utilizarea unui algoritm care să prioritizeze pacienţii în funcţie de urgenţele clinice, timpul petrecut pe lista de aşteptare, locaţia geografică (zone izolate), etnia şi nivelul de deprivare de servicii medicale. La categoria etnie, Māori şi Pasifika sunt în fruntea listei, în timp ce neozeelandezii europeni şi alte etnii, cum ar fi indienii şi chinezii, sunt mai slab clasate.

Medicii, nemulțumiți de decizie

Unii chirurgi, care au vorbit sub protecţia anonimatului, au declarat că noul instrument de evaluare este nejustificabil din punct de vedere medical. Aceştia au spus că pacienţii ar trebui să fie clasificaţi în funcţie de cât de bolnavi sunt, de cât de urgent au nevoie de tratament şi de cât timp au aşteptat pentru acesta – nu în funcţie de etnia lor, conform News.ro.

Unul dintre chirurgi a declarat că este „dezgustat” de noul sistem de clasificare.

„Este o provocare din punct de vedere etic să tratezi pe cineva în funcţie de rasă, condiţia medicală este cea care trebuie să stabilească urgenţa tratamentului”, a declarat chirurgul. „Nu există loc pentru elitism în medicină, iar comunitatea medicală din această ţară este deranjată de aceste evoluţii”, spune medicul.

Ministrul sănătăţii, Ayesha Verrall, susţine că, atunci când vine vorba de prioritizarea asistenţei medicale, există motive importante pentru care etnia este un factor. Ea a subliniat că un audit independent, comandat de guvern în 2018, a constatat că sistemul de sănătate nu a servit bine pe toată lumea şi a produs rezultate inegale, în special pentru populaţiile vulnerabile. „Sistemul de sănătate reformat încearcă să abordeze inechităţile pentru populaţia Māori şi din Pacific, care, din punct de vedere istoric, au o speranţă de viaţă mai mică şi rezultate slabe în materie de sănătate”, a spus Verrall.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele