Pepenele verde, fructul preferat al verii, este apreciat pentru calitățile sale curative, în lume existând peste 1.200 de varietăți de pepeni verzi.
Pepenele verde este o plantă legumicolă, rezistentă la secetă. Se cultivă pentru fructele sale, care se consumă în stare proaspătă.
Fructele sunt mari, cu coaja verde de diferite nuanțe și miezul roșu, roz sau portocaliu.
Pepenele este zemos și asta se datorează conținutului de apă (92%). Miezul conține un număr variabil de semințe, dar există și pepeni verzi fără semințe.
Pepenii verzi sunt originari din deșertul Kalahari, Africa de Sud, de unde s-au răspândit în toate zonele cu climă caldă.
Prima recoltă este descrisă în hieroglifele de pe vechile morminte egiptene, datând din urmă cu 5.000 de ani.
Din Egipt s-au răspândit de-a lungul Mării Mediterane. În secolul al X-lea apar în China, iar, trei secole mai târziu, invadează întreaga Europă, aduși de mauri.
Mulțumită lui Cristofor Columb, după a doua sa expediție spre Lumea Nouă, ajung și în SUA, sub formă de semințe. Încep să fie cultivați de indieni, dar numai după războiul de secesiune se poate vorbi despre recolte serioase de pepene.
În România, numit în unele regiuni harbuz (Moldova), lubeniță (Oltenia) sau lebeniță (Ardeal), se cultivă preponderent următoarele soiuri: Charleston Gray, Dochita, De Minis, Sugar Baby, de Dăbuleni, Dulce de Dăbuleni, Favorit, Lovrin 532.
Pepenele roșu conține o serie de substanțe nutritive, fiind bogat în vitamine din complexul B, necesare pentru producerea de energie.
Pepenele roșu este o sursă foarte bună de vitamina B6 și o sursă bună de vitamina B1, magneziu și potasiu.
Cu un conținut de 6% zahăr și vitaminele A,B,E,K și C, pepenele roșu mai conține tiamina, calciu, fier, fosfor, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu și magneziu.
De asemenea, pepenii verzi conțin citrulină, un aminoacid pe care organismul îl folosește pentru a produce un alt aminoacid (arginina).
Datorită conținutului bogat în vitamine și minerale dieta cu pepene verde reprezintă o adevărată sursă de sănătate.
Conținutul mare de apă îl recomandă ca diuretic pentru tratamentul rinichilor și aparatului urinar.
Bogat în vitamine, minerale și antioxidanți foarte puternici, pepenele ne hidratează și ne purifică organismul, ameliorează sau chiar tratează diverse afecțiuni.
Vitamina A împreună cu vitamina C și E contribuie la un aspect sănătos al pielii și părului.
De asemenea, cei care mănâncă pepene verde sunt mai protejați împotriva cancerului.
În plus, prin conținutul ridicat de citrulină, pepenele roșu are efect asemănător medicamentelor prescrise pentru tratarea disfuncțiilor erectile.
Pepenele are un conținut ridicat de vitamine din grupul B, responsabile de producerea de energie a organismului.
Pentru o digestie sănătoasă, pepenii nu trebuie combinați cu alt aliment.
Pepenele este un produs foarte acid, care fermentează în stomac și este foarte sănătos mai ales vara.
Dincolo de pulpa pepenelui roșu, chiar și semințele sunt bune de consum și au proprietăți nebănuite, cu aport bogat de vitamina E, triptofan, acid glutamic, lizina tiamina, riboflavina, vitamina B6 și acid pantotenic.
Pepenele verde abundă minerale, precum magneziul, fosforul, fierul, potasiul, sodiu, cupru, mangan și zinc.
Toate acestea contribuie la procesele metabolice, întrețin musculatura și articulațiile, dar și tonusul musculaturii netede.
Cel mai surprinzător lucru în privința semințelor de pepene verde este chiar cantitatea de grăsimi sănătoase pe care acestea o conțin, fiind grăsimi monosaturate, grăsimi polinesaturate, omega 3 și omega 6.
În consumul de pepene verde există și unele contraindicații de care trebuie să ținem cont. Dieta cu pepene verde este contraindicată în următoarele cazuri: diabet zaharat; boli ale pancreasului; pietre la rinichi; anomalii genetice ale sistemului urogenital; adenom de prostată; pielonefrită (inflamații ale rinichilor și pelvisului cauzate de infecții bacteriene); recuperare postoperatorie; gastrită cronică, ulcer gastric; colită, diaree, scrie realitatea.net.