După îngrijorările provocate de o eventuală apariție a bacteriei care provoacă holeră în apele din Marea Neagră, un alt pericol a fost descoperit în Ucraina.
Autoritățile ucrainene au decis închiderea plajelor din Odessa după ce în apă au fost descoperite urme de salmonella.
Acest lucru are potențialul de a crea îngrijorare în România, dat fiind că descoperirea a fost făcută la doar 300 de kilometri de litoralul românesc.
Potrivit Observator, la Odessa, apa mării este verde şi plină de resturi de animale moarte şi tone de ulei industrial de la barajul rupt. O groapă de gunoi şi un cimitir, aşa descriu oficialii de la Kiev apa Mării Negre. În apă s-au găsit salmonella şi larve de viermi. De asemenea, s-a depăşit şi nivelul permis pentru bacteria E.Coli. Aşa că plajele au fost închise, iar vânzarea peştelui şi a fructelor de mare din locuri de pescuit neidentificate a fost interzisă.
Specialiștii, însă, țin să ne liniștească și spun că îmbolnăvirea este posibilă doar dacă oamenii beau apă de mare. Prin urmare, cel mai important este să evităm să înghițim apă de mare.
Deja, autorităţile de la noi au ridicat nivelul de alertă şi monitorizează zilnic apa mării după ce detonarea barajului Nova Kahovka, din regiunea Herson în urmă cu două săptămâni, a crescut riscul apariţiei de holeră la Marea Neagră, notează sursa citată.
Întrebat, sâmbătă, dacă oamenii se vor îmbolnăvi de holeră în cazul în care merg la Marea Neagră, Alexandru Rafila a dezmințit categoric o astfel de ipoteză.
Ministrul Sănătății a transmis că nu există niciun pericol pe litoralul românesc, explicând și că vibrionul holeric duce la îmbolnăvire atunci când este înghițit, în cantitate mare, din ape poluate.
Nici măcar în Ucraina nu există o astfel de problemă, a insistat Alexandru Rafila, unde oamenii ar putea fi nevoiți să bea apă contaminată.