Premierul Marcel Ciolacu a avut marți, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din sectorul alimentar. Din informațiile prezentate după întâlnire, discuțiile au fost axate pe stabilirea unui mecanism funcțional agreat între guvern și mediul privat, pentru reducerea prețului la produse alimentare de bază, respectiv reducerea inflației și creșterea puterii de cumpărare a românilor.
Premierul Marcel Ciolacu a transmis, după întâlnirea cu reprezentanții marilor lanțuri comerciale, că scăderea prețurilor la produsele alimentare de bază trebuie realizată printr-un efort conjugat al statului și al industriei.
„Am avut astăzi un dialog extrem de onest și de aplicat cu reprezentanții marilor lanțuri comerciale și am văzut că există o preocupare comună pentru a adopta soluții în vederea scăderii prețurilor la produsele alimentare de bază. Am fost bucuros să văd că am în față parteneri sinceri de discuție care înțeleg că este momentul ca populația să fie susținută printr-un efort conjugat al statului și al industriei.
Știm toți că, astăzi, creșterea prețurilor la alimente reprezintă de departe, principala sursă a inflației. Le-am propus reprezentanților lanțurilor de magazine să construim împreună un mecanism temporar care, prin limitarea atentă a marjelor comerciale pe întreg lanțul, să aibă ca efect prețuri suportabile pentru români.
Măsura vizează câteva categorii alimentare de bază, care trebuie să se regăsească în coșul de cumpărături al oricărui român: pâine, lapte și brânzeturi, carne, ouă, ulei, făină și mălai, legume și fructe proaspete”, a fost mesajul lui Marcel Ciolacu.
Premierul a adăugat că vor urma propuneri concrete din partea retailer-ilor pentru ca populația să găsească în magazine produse românești la prețuri corecte.
„Am apreciat deschiderea la dialog a industriei care urmează să vină rapid cu propuneri concrete. Scopul nostru comun este ca românii să găsească în magazine produse românești la prețuri corecte. În plus, vrem să menținem puterea de cumpărare a populației, iar astfel vom putea susține mult mai eficient consumul intern.
Aceasta este esența acestei guvernări: să ia decizii pentru ca economia națională să lucreze în favoarea românilor!”, a încheiat Marcel Ciolacu.
La consultările de la Palatul Victoria au participat și viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, dar și reprezentanți ai Consiliului Concurenței, ANAF, ANSVSA și ANPC.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu și-a propus, prin programul de guvernare, scăderea inflației la 8% până la finalul anului, dar și o creștere economică de 3%. În plus, premierul susține că salariul mediu pe economie va fi de 1.000 de euro până la finalul anului 2024.
„Mă bucură deschiderea mediului de afaceri de a agrea, urmare a dialogului nostru, un mecanism viabil, simplu și clar care, alături de măsurile guvernamentale, să ducă la reducerea inflației și la creșterea puterii de cumpărare a românilor.
Guvernarea noastră este, în primul rând, pentru oameni, iar angajamentul ferm asumat este reducerea la o singură cifra a inflației, până la sfârșitul anului. Am convingerea că putem reuși acest lucru în parteneriat cu mediul de business”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Șeful Executivului a menționat că la următoarea rectificare bugetară vor fi susținute în continuare investițiile. De asemenea, a punctat că vor fi aplicate în continuare măsurile de susținere economică, precum și soluțiile de sprijin din sectorul energetic.
„Dialogul cu reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din sectorul alimentar va continua pentru stabilirea în comun a măsurilor convenite pentru reducerea inflației și creșterea puterii de cumpărare, precum și a modului de aplicare, urmând ca până joi dimineața să fie agreate detalii concrete”, se mai arată în comunicatul transmis.
Reamintim că Marcel Ciolacu a afirmat joi, 15 iunie 2023, în cadrul primei şedinţe a noului Guvern, că „urgenţa maximă” este schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază.
„Urgenţa maximă este schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întreg lanţul, până la raft. Efectul aplicării acestei măsuri este scăderea preţurilor la câteva alimente vitale în orice gospodărie. Vreau să discutăm despre această schemă cu marele lanţuri de magazine, cu producătorii, cât şi cu distribuitorii.
Trebuie să convenim un efort comun, astfel încât românii să simtă un ajutor semnificativ pentru bugetul familiei. Este un gest obligatoriu faţă de toţi oamenii care au suportat efectele unei inflaţii înalte în ultimul an. Acum este important să ducem inflaţia la o singură cifră cât putem de repede, dar la fel de important este să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România”, a declarat Marcel Ciolacu.
CITIȚI ȘI:
LIVE UPDATE | Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului