Judecătorii și procurorii de la mai multe instanțe și parchete din țară au anunțat că își vor suspenda începând de miercuri activitatea pe termen nelimitat.
Magistraţii sunt nemultumiţi de modul în care se dorește modificarea legii pensiilor de serviciu și a celor speciale. Proiectul de lege care se află acum în Parlament prevede ca vârsta de pensie a magistratilor să crească de la 50 la 60 de ani, iar cuantumul pensiei să fie calculat în funcţie de veniturile din ultimii 25 de ani, faţă de ultimele 12 luni, aşa cum este în prezent. De asemenea, în loc de procentul de 80% calculat pe ultimele 300 de luni se va acorda pensie în valoare de 65% din veniturile obţinute pe durata activităţii.
”Ceea ce este, însă, acum este în Camera Deputaților, la Comisia de muncă, unde s-au depus, de către ministrul Muncii, o serie de amendamente, fără să fim, iarăși, consultați înainte, și acestea au înrăutățit foarte mult situația. În ce sens? În sensul că noi suntem de acord că trebuie să se facă o reformă, este un proces care trebuia să înceapă, probabil, mai demult, dar nu se poate face, așa, peste noapte, nu se poate face la modul în care a fost gândită posibilitatea de pensionare a celor care sunt deja în sistem.
Cel mai rău sunt afectați cei care au deja peste 20 de ani – sau pe acolo, 15-20 de ani – de vechime în magistratură, care aveau așteptarea să se pensioneze la împlinirea acelor 25 de ani de vechime în magistratură și care, dintr-o dată, s-au văzut că nu mai au această posibilitate, decât după ce vor împlini 60 de ani”, a explicat președintele președintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Daniel Grădinaru, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, în urmă cu câteva zile.
Pensia media a procurorilor şi judecătorilor este de aproape 22.000 de lei.
Greva magistraţilor aduce efecte majore în sistemul judiciar: toate procesele aflate pe rol, penale, civile sau comerciale vor fi amânate, mai puțin cele urgente. Adică cele care revin judecătorilor de drepturi și libertăți ori răpirile internaționale de copii sau ordinele de protecţie.
Potrivit adevarul.ro, un magistrat din Teleorman primește lunar o pensie 29.250 de lei net. În ultimul an în activitate, el a avut un salariu de 18.000 de lei.
În același timp, arată sursa citată, pensia medie din județul Teleorman este de 1.937 de lei. Fostul judecător încasează, așadar, de 14 ori mai mulți bani decât pensia medie pe județ.
Informațiile provin chiar de la Casa de Pensii din Teleorman și sunt datele oficiale pe luna iunie. Acestea arată că în ultimul an de activitate de dinainte de pensionare magistratul avea un salariu mediu net de „doar” 18.000 de lei, mult mai mic decât pensia specială ce i-a fost calculată.
Datele oficiale de la Casa de Pensii din Teleorman arată că în județ sunt 75 de magistrați care încasează pensii speciale. În medie, pensia specială a magistraților este de 20.908 lei. Cea mai mare pensie este de 29.250 lei.