Ce boală gravă pot indica micționările frecvente, mai ales noaptea?

Ce boală gravă pot indica micționările frecvente, mai ales noaptea?
Publicat: 22/06/2023, 12:38
Actualizat: 22/06/2023, 12:39

Micționările frecvente, în cantități mici, mai ales în timpul nopții, scăderea jetului urinar durerea la urinare sau la ejaculare, prezența sângelui în urină sau în spermă sunt câteva dintre manifestările clinice care pot indica o afecțiune gravă, cum este cancerul de prostată.

O astfel de afecțiune este mai des întâlnită la bărbații cu vârstă de peste 65 de ani, prostata, glandă ce face parte din sistemul reproducător masculin, crescând în dimensiuni odată cu înaintarea în vârstă și generând diferite neplăceri. De altfel, cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente cancere diagnosticate în rândul bărbaților din România.

Având o evoluție lentă, acest tip de cancer nu dă simptome de la început. În momentul în care acestea apar, boala este deja într-un stadiu avansat. Nediagnosticat și netratat corespunzător, cancerul de prostată poate avea consecințe dintre cele mai neplăcute. De aceea, controalele la medicul urolog după vârsta de 50 de ani sunt recomandate să fie făcute în mod periodic.

Consultul urologic are un rol important și în stabilirea diagnosticului de certitudine, cancerul de prostată având simptome care se întâlnesc și în alte afecțiuni, cum ar fi, de exemplu, adenomul de prostată, prostatita sau infecția urinară.

Pentru diagnosticul diferențial, medicul va recomanda efectuarea unor analize de urină (pentru a exclude o eventuală infecție urinară), analize de sânge (pentru identificarea antigenului specific prostatei – PSA), precum și examinarea prostatei, prin tușeu rectal sau biopsie. Realizarea unei ecografii a aparatului urinar este, de asemenea, recomandată în stabilirea diagnosticului. În cazul unei valori PSA modificată, care poate indica inclusiv o inflamație sau un adenom de prostată voluminos, nu neapărat cancer, este indicată examinarea prin rezonanță magnetică RMN. Cea mai exactă investigație existentă în prezent pentru depistarea cancerului de prostată este rezonanța magnetică multiparametrică, o metodă neinvazivă, neiradiantă, care oferă medicului informații esențiale despre o eventuală tumoră și care poate fi utilizată cu succes inclusiv în ghidarea biopsiei.

Tratamentul cancerului de prostată este unul multimodal și necesită o abordare multidisciplinară. Planul terapeutic este stabilit personalizat, în comisia multidisciplinară oncologică (Tumor Board), ținându-se cont de particularitățile fiecărui pacient în parte, precum și de cele mai recente ghiduri și protocoale. Astfel, tratamentul acestei afecțiuni poate include intervenția chirurgicală prin prostatectomie – îndepărtarea prostatei pe cale chirurgicală, radioterapie, chimioterapie sau tratament hormonal.

La SANADOR, pacienții au acces la consulturi de specialitate și investigații specifice, realizate cu echipamente de ultimă generație, pentru diagnosticarea precoce a cancerului de prostată, dar și a altor afecțiuni ale acestei glande, examinările RMN fiind realizate cu aparatură cu putere 3 Tesla. Pentru realizarea biopsiilor de prostată foarte precise, SANADOR este dotat cu cel mai avansat ecograf pentru urologie, BK3000, special conceput în acest sens. În situațiile în care este indicat tratamentul chirurgical, intervențiile sunt la realizate la Spitalul Clinic SANADOR de medici de prestigiu, cu stagii de pregătire în centre de referință internaționale și cu o vastă experiență, în condiții de maximă siguranță, atât clasic, prin chirurgie deschisă, cât și minim invaziv – laparoscopic sau robotic (cu ajutorul robotului da Vinci Xi, cel mai avansat sistem robotic chirurgical existent în prezent în lume), cu multiple avantaje pentru pacienți: incizii de mici dimensiuni, spitalizare redusă, risc de complicații mic, recuperare rapidă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații