Poluarea pe Dunăre în Serbia, după scurgerea a 35 de tone de produsele petroliere de la o navă bulgărească, în zona Cělarevo, nu a avut impact transfrontalier, unda de poluare fiind oprită înainte de a ajunge la intrarea fluviului în România, a anunțat, joi, Administrația Națională ”Apele Române”.
Specialiștii români estimau miercuri că, dacă ar avansa, unda de poluare ar ajunge la intrarea Dunării în România în aproximativ 30 de ore.
Ulterior intervenției echipelor din Serbia, pata de petrol, formată pe Dunăre în urma poluării produse marți, a fost izolată, după montarea unui baraj plutitor de protecție. Totodată, armata sârbă a intervenit pentru protejarea Belgradului de posibile efectele ale poluării accidentale.
După primele măsuri de intervenție, specialiștii estimau că Belgradul nu va fi afectat de unda de poluare și ca atare nu se va ajunge la un impact transfrontalier. Asta în condițiile în care de la locul de producere a poluării din Serbia și până la intrarea Dunării în România, la Bazias, sunt 219 km, iar distanta dintre Belgrad și Baziaș este de 105 km.
În aproape 40 de ore de la intrarea în alertă după poluarea din Serbia, echipele de intervenție ale Administrației Bazinale de Apă (Apele Române) Banat au monitorizat calitatea apei, concluzia fiind că unda de poluare formată anterior pe Dunăre în zona Cělarevo, la kilometrul 1287, a fost stopată înainte de a ajunge la granița României.
Datorită măsurilor de intervenție luate anterior de către echipele din Serbia, poluarea nu a avut impact transfrontalier.
Conform informațiilor primite de la echipele noastre, în tot acest interval de timp (de peste 36 de ore), la granița României cu Serbia nu s-au observat irizații petroliere, calitatea Dunării fiind în parametri normali”, a anunțat Administrația Națională ”Apele Române”.
Apele Dunării în zona Baziaș vor fi monitorizate încă 24 de ore, pentru siguranță, a precizat ANAR.
CITEȘTE ȘI: