Celebrul actor Robert Downey Jr., de două ori nominalizat la premiul Oscar și dublu laureat al premiului Globul de Aur, este gazda unui nou show auto, în care își modifică toată colecția de mașini clasice la care ține foarte mult, pentru un viitor mai durabil. Cu ocazia lansării pe HBO Max a primelor două episoade ale serialului ”Mașinile de vis ale lui Downey”, Gândul vă prezintă în exclusivitate un interviu cu actorul, care dezvăluie de unde a pornit pasiunea lui pentru mașini și dragostea pentru șofat, spune povestea primei mașini pe care a restaurat-o și vorbește despre decizia de a contribui la o amprentă scăzută de carbon.
În această vară, actorul premiat și pasionatul de mașini clasice Robert Downey Jr., și-a lansat serialul documentar auto. La fel ca multe dintre vedetele de la Hollywood, Robert Downey Jr. iubește mașinile clasice, dar se dedică și luptei împotriva schimbărilor climatice, așa că își aduce mașinile vechi în viitor.
Serialul ”Mașinile de vis ale lui Downey ”, care a avut premiera pe HBO Max pe 22 iunie, îi va urmări pe celebrul actor și echipa sa de mecanici extrem de calificați în timp ce aduc în viitor colecția sa de mașini clasice, făcându-le mai rapide, mai puternice, dar și mai eficiente și mai prietenoase cu mediul, toate păstrându-și poveștile pe care le au în spate. Primele două episoade ale noului serial documentar ”Mașinile de vis ale lui Downey” sunt deja disponibile pe HBO Max.
Care este motivul pentru care ai ales să mergi în această călătorie și să-ți transformi colecția de mașini clasice în vehicule eco?
Ce pot să spun este că eu sunt un băiat american get beget, care a crescut la New York, uitându-se la ”French Connection” și ”Bullet”. 42 de ani mai târziu, am adunat o colecție de mașini, ceea ce credeam că ești menit să faci odată ce ai succes. Ar trebui să strângi lucruri, ar trebui să ai artefacte ale succesului tău. Ar trebui să fii capabil să conduci aceste adevărate simboluri ale modului în care ai reușit în America. Doar că prioritățile mele sunt într-un punct complet diferit acum și, totuși, încă iubesc aceste mașini. Simt că ele reprezintă povești unice și frumoase despre trecut. Așadar, vreau să le aduc în prezent, poate chiar în viitor.
Cum ai ajuns să fii fondatorul FootPrint Coalition?
Îmi încheiam contractul cu Marvel (după lansarea filmului „Avengers: Endgame”, în 2019, când l-a interpretat pentru ultima dată pe genialul inventator Tony Stark, alias Iron Man – n.r.) și nu am putut să nu remarc toate asemănările dintre călătoria mea în universul Marvel și tot ceea ce s-a întâmplat cu adevărat cu AI (artificial intelligence) și robotica în ultimii 10, 15 ani, și apoi m-am gândit la modul cel mai sincer că ar trebui să îmi iau un fel de angajament față de mediu.
Și așa m-am întâlnit cu o grămadă de genii din zona asta, care cam toți au spus că, având ajutorul AI și pe cel al roboticii, probabil că am putea curăța planeta în următorii doi ani. Am spus: «Hai să o facem, hai să o facem!».
Imediat după discuție, mai toți au dat înapoi și m-a supărat teribil ineficiența experienței umane, așa că m-am gândit că trebuie să văd ce pot face eu în acest sens, înainte de a aștepta lucruri de la alții.
Ce înseamnă pentru tine colecția ta de mașini?
Nu știu dacă este nostalgia pentru mașini sau dacă este nostalgia pentru vremurile pe care le reprezintă, dar pentru mine sunt o modalitate ideală de a păstra vii amintirile, este modul meu de nu le lăsa să se stingă. Este atât de liniștitor, este reconfortant pentru mine.
De unde vine dragostea ta pentru șofat?
Pasiunea pentru șofat o am de la mama. Mamei mele îi plăcea mult să conducă și era un șofer foarte bun, de 20 de ori mai bun decât tatăl meu. Putea să conducă orice tip de mașină – un camion sau un autobuz, dacă era nevoie.
Până pe la 25 de ani, am stat suficient de mult pe lângă ea și m-am molipsit cu dragostea asta pentru mașini, astfel încât am ajuns și eu, la rândul meu, atât de pasionat încât nu există mașină pe care să nu o pot pune în funcțiune.
Spune câte ceva despre mașina pe care ai transformat-o în primul episod din serial. Care a fost povestea din spatele ei?
Am numit-o Thanos Thumper, pentru că este mare, e zgomotoasă, este violet, pare că ar putea mânca lumea și cu siguranță mănâncă multă benzină. Și așa, când mi-a venit ideea să-mi modific o parte din colecția de mașini, nu a trecut mult până când m-am uitat la această bestie și m-am gândit: «Dacă aș merge electric cu ea – oare o fi posibil?».
Mașina era deja restaurată de o echipă de băieți foarte pricepuți și mă gândeam că mă vor crede nebun dacă am să le zic despre o mașină restaurată impecabil că vreau să o modific radical. Plus că este o camionetă nebun de zgomotoasă, incredibil de puternică și are o capacitate incredibilă pe evacuare. Este ca un monument suprem al motorului cu ardere internă. Acum, vreau să-l desfac și să-l transform într-un alt tip de monument: mai silențios, cu zero emisii, dar la fel de puternic. Să îl transform în tipul puternic și tăcut, așa cum sunt și eu! Și chiar am reușit.
Primele două episoade ale noului serial documentar ”Mașinile de vis ale lui Downey” sunt deja disponibile pe HBO Max, iar în fiecare joi vor fi lansate câte două noi episoade.
Foto: Profimedia Images, HBO Max
CITEȘTE ȘI:
Serialul documentar „Mașinile de vis ale lui Downey”, pe HBO Max, în fiecare joi
Sezonul al doilea al serialului ”And just like that…” va avea premiera pe 22 iunie, la HBO Max