Procurorii DIICOT care au anihilat gruparea specializată în exploatarea persoanelor surdomute au descoperit că liderii grupului își supuneau victimele unor adevărate torturi fizice și psihice. În timp ce victimele erau ținute unele peste altele într-o garsonieră minusculă de la Gara de Nord din București, traficanții de persoane mergeau în vacanțe ultraluxoase în Africa, Asia și SUA.
Procurorii DIICOT au reușit să pătrundă în lumea tăcută și plină de secrete a surdomuților după ce polițiștii Biroului Transporturi Feroviare din Gara de Nord au obținut o informație legată de activitatea unei presupuse grupări specializate în trafic de persoane, formată tot din persoane cu deficiențe de auz.
La scurt timp după ce au preluat cercetările, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au descoperit că gruparea era condusă de soții Paul și Laura Lungu și de o a treia persoană, Marius Ghibulea, toți surdomuți.
Cei trei ar fi reușit să strângă mai multe persoane cu probleme de auz și vorbire, pe care le-au cazat, la grămadă, într-o garsonieră situată, strategic, lângă Gara de Nord. Zilnic, surdomuții erau urcați în trenuri și trimiși să le vândă călătorilor diverse lucruri fără valoare. Profitul era încasat, în cea mai mare parte, de către traficanți, în timp ce victimele primeau sume de bani atât cât să-și poată asigura subzistența.
În cazul în care nu reușeau să facă vânzare sau refuzau să iasă la muncă, cei trei îi băteau cu bestialitate, cu pumnii și cu picioarele, în fața tuturor. Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că pedepsele fizice, cu bătaia, erau dublate, uneori, de pedepse psihice.
Unor astfel de pedepse ar fi fost supusă inclusiv persoana care a luat legătura cu polițiștii din Gara de Nord, motiv pentru care suspecții sunt acuzați și de răzbunare pentru ajutorul acordat justiției.
Conform anchetatorilor, surdomuții erau dați jos din tren, în diferite halte și lăsați singuri să se descurce. Complet surzi și incapabili să pronunțe cuvinte, aceștia trăiau clipe teribile, de panică, în condițiile în care nu se puteau înțelege cu nimeni și întâmpinau mari greutăți pentru a reveni, în siguranță, acasă.
Cu banii câștigați, cei trei traficanți ar fi achiziționat trei apartamente, toate în București și ar fi deschis mai multe conturi în lei și euro.
Totodată, spun anchetatorii, aceștia ar fi cheltuit o parte din încasări pe vacanțe costisitoare în Thailanda, Zanzibar și Statele Unite ale Americii.
„La data de 24.06.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a trei inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane în formă continuată, șantaj şi răzbunare pentru ajutorul dat justiției.
Totodată, pe parcursul activităţii infracționale, membrii grupului au crescut în mod constant pretențiile financiare, solicitând sume din ce în ce mai mari de la persoanele vătămate, prin exercitarea de violențe psihice şi/sau fizice”, a anunțat DIICOT.
CITEȘTE ȘI: