Doi bărbați sunt internați la Institutul „Matei Balș” din București după ce s-au îmbolnăvit de botulism, o boală gravă care, netratată, poate duce la decesul pacientului.
Cei doi bărbați, în vârstă de 54, respectiv 76 de ani, sunt supravegheați permanent de medicii de la spitalul bucureștean.
Ei au sosit la spital acuzând stări de rău, iar după mai multe investigații, medicii au ajuns la concluzia că sunt bolnavi de botulism și i-au internat.
„Problema este potențialul de agravare, poate fi pusă în pericol viața pacientului, toxina este responsabilă de complicații precum paralizie facială, paralizie la nivelul membrelor și se poate ajunge și la deces”, a declarat Adrian Marinescu, medic infecționist, potrivit digi24.ro.
Cel mai frecvent determină apariția acestei patologii produsele ce conțin pește afumat și sărat, miere preparată în condiții de anaerobioză, toate acestea fiind propice pentru producerea toxinei botulinice”, explică medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.
Pacienții prezintă greață, vărsături, scaune diareice sau constipație, dureri abdominale intense, atonie, paralizie a membrelor, vedere încețoșată, paralizii ale nervilor faciali, stare de somnolență, dificultăți motorii, probleme respiratorii.
„În cazul în care pacientul prezintă oricare dintre simptomele menționate mai sus, trebuie să conștientizeze faptul că prezența la medic este obligatorie”, atenționează medicul.
Pentru a preveni o astfel de situație și pentru a fi siguri că produsele pe care le consumăm nu ne afectează sănătate, trebuie să avem în vedere mai multe aspecte.
„Să avem o igienă riguroasă (a mâinilor, a alimentelor pe care le ingeram: legume, fructe).Să menținem mediul în care locuim, lucrăm, gătim curat și dezinfectat. Să evităm alimentele cu potențial de risc (zacuscă pe bază de pește, pește afumat, pește crud, mierea de albine, conserve cu ton, sfeclă, ciuperci, fasole verde, etc.).
Să folosim apă curată din surse verificate periodic. Să fierbem corect conservele preparate în casă (se recomandă sterilizarea prin fierbere timp de cel puțin 30 min). Păstrarea în condiții de igienă a peștelui crud. Manevrarea în condiții igienice a mierii de albine de către producător.
Manevrarea în condiții igienice a mierii de albine de către producator. Să nu gustăm conservele pentru a vedea dacă sunt bune, în condițiile în care mirosul este neplăcut, dacă ambalajele prezintă un aspect bombat sau dacă avem cunoștință despre faptul că au fost depozitate la o temperatură incorectă”, menționează managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Medicii recomandă fierberea alimentelor la o temperatură de 120 de grade Celsius, sub presiune, în condițiile în care, sub această temperatură, realizăm doar distrugerea neurotoxinei și a bacteriei, forma vegetativă rămânând încă activă.