EXCLUSIV VIDEO | Impactul fiscal al garanțiilor acordate de FNGCIMM. Dumitru Nancu: “Fiecare leu garantat de stat a întors 12 lei în economie”

Publicat: 27/06/2023, 20:00
Actualizat: 28/06/2023, 01:18

Măsurile de sprijinire a IMM-urilor în perioada de criză au făcut ca economia să funcționeze și, mai mult, să aibă un impact pozitiv major. Ultimii trei ani, din 2020, au reprezentat o perioadă foarte grea pentru economia României, dar și pentru economia globală. În 2020, după începutul pandemiei, practic, au fost patru luni de lockdown.

”Numărul garanțiilor acordate în trei ani și jumătate reprezintă 40% din valoarea garanțiilor acordate de Fondul Național de Garantare în 18 ani, iar ca total valoric, ca valoare a garanțiilor, din 2020 până în prezent, fondul a acordat cu 110% mai mult față de cât s-a acordat în 18 ani de activitate”, a  spus Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), la Gândul Financiar.

Creșterea numărului și valorilor garanțiilor s-a datorat instrumentelor noi, anticiclice.

“Avem cele trei produse de bază, în nume și cont propriu, în surse proprii. Practic, doar anul acesta, prin sursele noastre, sursele proprii, am acordat  aproape 200 de milioane de lei garanții. Este vorba de garanția expresă, cea mai veche. Garantăm 80% dintr-un credit, dar nu mai mult de 2,3 milioane de euro, este cea mai mare garanție pe care o putem acorda întreprinderilor mici și mijlocii. Garanția plafon, la fel, 80%, dar nu mai mult de 1,7 milioane de euro.

Am creat, în 2020, un produs foarte drag mie, garanția Optim IMM. Acordăm oricărui IMM, fie că e start-up, fie că e la început de drum, singura, să spun, piedică, obstacol, este să nu fie în dificultate. Se acordă un credit în valoare de 500.000 de lei, adică 100.000 de euro, cu garanția de 400.000, 80%, a Fondului Național de Garantare, IMM-ul nemaiavând nevoie de o altă garanție. Este un produs care a mers, merge foarte bine și complementar la celelalte produse ale noastre”, a detaliat Dumitru Nancu.

”Anul acesta, în șase luni, am acordat 1.000 de garanții”

Un alt produs cu rezultate notabile a fost garanția în administrare de la Ministerul Agriculturii.

“Anul acesta, în șase luni de zile, am acordat un număr de 1.000 de garanții, care se cifrează undeva la 713 milioane de lei și, bineînțeles, aici avem de trei ori garanția APIA. Adică pe adeverința APIA, practic, garantăm un credit, de trei ori subvenția pe care o ia întreprinzătorul, fără alte documente decât adeverința; avem garantarea avansurilor de la AFIR pentru UAT-uri (unitățile administrativ-teritoriale – n.r.), pentru autoritățile locale, și garanții nume și cont stat, cele gestionate, prin care suntem mandatați de Ministerul de Finanțe”, a precizat Nancu.

Cel mai mare și de succes program gestionat de FNGCIMM a fost, însă, IMM Invest, de care au beneficiat 74.000 de IMM-uri.

“În cei trei ani și jumătate, avem peste 10 miliarde de euro privați investiți de cele 23 de instituții financiar-bancare, iar garanția statului este de 43 de miliarde de lei. În ceea ce privește ajutorul de stat, că vorbim de acea subvenție pe un an, comisioanele de garantare, de administrare și de risc se cifrează la 1,7 miliarde de lei”, a completat Nancu.

La începutul programului IMM Invest, una din șapte IMM-uri era bancabilă, adică din șapte IMM-uri care se duceau la bancă, doar una obținea credit. Am închis în 2022 cu una din două IMM-uri bancabile, adică din două IMM-uri, una ia credit”, a explicat directorul FNGCIMM.

Numărul insolvențelor noi deschise în 2020, în scădere cu 7% față de 2019

Conform lui Dumitru Nancu, cu ajutorul programului IMM Invest, numărul insolvențelor noi deschise pe parcursul anului 2020, adică un an în care practic economia a fost închisă, a fost în scădere cu 7% față de nivelul înregistrat în anul 2019, un an de vârf.

“Finanțările record realizate pe parcursul anului 2020-2021 pentru finanțarea investițiilor pe termen lung prin acest program au susținut cel mai accelerat ritm de revenire a economiei din ultimul deceniu. Și, așa cum ați văzut, mulți analiști se întrebau de unde este această creștere de 6% a produsului intern brut. Tocmai din capitalizarea acestor întreprinderi mici și mijlocii. Pentru că aceste programe, instrumente financiare, au un dublu impact”, a spus Dumitru Nancu

Gradul de multiplicare în economie al unui leu garantat de stat, conform impactului fiscal, este de 12 lei întorși în  economie. Asta doar prin impactul fiscal direct”, a subliniat directorul FNGCIMM.

Din datele prezentate de directorul general al FNGCIMM, în anul 2020, 26.000 de IMM-uri au beneficiat de garanții în valoare de 11,9 miliarde de lei, iar total finanțări acordate de cele 23 de instituții financiare bancare a fost de 15 miliarde de lei. Efortul bugetar al statului român a fost de 300 de milioane de lei pentru a susține, timp de opt luni, dobânda, comisioanele de garantare, comisioanele de risc și cele de administrare.

În anul 2021, pe situațiile financiare depuse de cele 26.000 de IMM-uri, am făcut impactul fiscal, iar din contribuții, taxe și impozite, aceste IMM-uri au dus la bugetul de stat suma de 12,9 miliarde”, a detaliat Dumitru Nancu.

6 miliarde de lei sunt necesari la rectificare

Dacă, în 2020, FNGCIMM a avut un plafon de 9 miliarde de lei, anul acesta, bugetul a fost mai mic.

“Ministerul de Finanțe ne-a alocat 6,2 miliarde de lei, bani care au fost epuizați la 15 mai. Deci, în trei luni de zile, noi, practic, am epuizat un plafon de 6,2 miliarde. Am solicitat Ministerului de Finanțe, pentru că anvelopa bugetară a garanțiilor în nume și cont stat este de 12,7 miliarde. Așteptăm săptămâna aceasta ca Ministerul de Finanțe să ne realoce practic nevoia de plafon de garantare solicitate de cele 21 de bănci pe credite aprobate deja în bancă, deci vorbim de credite care sunt aprobate și așteaptă doar garanția, nume și cont stat, este de 6 miliarde lei”, a adăugat Nancu.

Conform acestuia, solicitarea FNGCIMM a fost de 3 miliarde de lei.

“Sperăm ca până la sfârșitul acestei luni să avem buget ca să putem onora aceste cereri, dar între timp creditele acordate în 2020 au ajuns la maturitate, pentru că linia de capital de lucru era de trei ani și în acest moment avem prelungiri de credite, avem un număr de 2.700 de prelungiri de credite, până în 2026.

Deci, pe lângă IMM Invest, în acest moment procesăm cererile, avem cred că peste 1.000 de cereri pe zi legate doar pe prelungiri, plus acte adiționale. Plus, sperăm să revină IMM Invest, pentru că acești bani, locul lor este în economie, astfel încât firmele care au nevoie de acești bani în acest moment să poată fi finanțate”, a conchis Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, la Gândul Financiar.

21 de ani de FNGCIMM în cifre

  • Garanții pentru 466.297 IMM-uri
  • Garanții totale 120 mld. lei
  • Finanțări totale garantate 170 mld. lei
  • Obiectiv final an 2023:
  • Garanții pentru 500.000 IMM-uri
  • Garanții totale 200 mld. lei

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | IMM Invest – un exemplu de bune practici la nivel european

EXCLUSIV VIDEO | Bancheri din 48 de țări, la Palatul Victoria. Dumitru Nancu: ”Punem România pe harta instituțiilor financiare din Europa”

EXCLUSIV VIDEO | Ce urmează după IMM Invest? Cum vede Dumitru Nancu “next level” în finanțarea și garantarea IMM-urilor

Criza despre care nu se vorbește. Un specialist explică de ce au „explodat” prețurile la metale: „Pentru producția telefoanelor e nevoie de aur, argint, crom, wolfram, cobalt”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer