Prețurile tot mai mari de pe litoralul românesc îi deranjează pe turiștii din țara noastră, motiv pentru care mulți dintre ei au decis în ultimii ani să aleagă alte țări pentru a-și petrece concediile, mai ales pe timpul verii.
Și cu toate că un număr mai mic de turiști înseamnă, implicit, venituri mai mici pentru hotelierii și comercianții de la malul mării, „exodul” românilor spre alte destinații nu pare să îi sperie pe patroni, aceștia refuzând să reducă din prețuri.
Astfel, s-a ajuns în situația în care un concediu pe litoralul românesc să fie mai scump decât unul în Turcia, Bulgaria sau Grecia.
Și deși se plâng de scăderea numărului de turiști, patronii de pe litoral par că țin cu tot dinadinsul să îi descurajeze și pe puținii turiști români care le mai trec pragul.
Când vine vorba despre cea mai scumpă stațiune de pe litoralul românesc, cei mai mulți dintre noi mergem cu gândul la Mamaia, aceasta fiind cunoscută pentru localurile sale de lux și prețurile piperate.
Însă, surpriză, cea mai scumpă stațiune de pe litoralul românesc, mai ales când vine vorba de prețurile alimentelor, este Vama Veche.
Aici, o banală ciorbă costă… 35 de lei.
„Ar merge un doi, trei lei mai puţin, sincer, că se adună. O ciorbă e 30-35 de lei, cam aşa”, a spus un turist pentru Observator. O shaorma a ajuns să coste cât o masă la restaurant, mai exact 41 de lei, iar la restaurante, o apă plată costă dublu. Tot atât costă şi o bere, 12 lei. Pentru o cupă de îngheţată se duc alţi 20 de lei. Astfel, o familie cu un copil ajunge să cheltuiască pentru o săptămână de vacanţă în Vama Veche aproape un salariu mediu pe economie.
Nici Mamaia nu stă mai bine la acest capitol, iar turiștii sunt foarte nemulțumiți de prețurile care tot cresc. Tocmai de aceea, mulți preferă să meargă la autoservire, deși nici acolo prețurile nu sunt foarte mici, dar sunt mai decente decât în alte localuri. Astfel, arată sursa citată, multe dintre restaurantele din Mamaia sunt mai mult goale.
„Am luat o porţie de piure cu aripioare, un piure cu cârnaţi. 70 de lei. Sunt exagerat de mari!”, a spus un turist, iar altul a completat: „Faţă de anul trecut, mai scumpe. Acum, ce să faci, luăm un prânz, omul tot trebuie să mănânce”.
Tot la Mamaia, un şezlong poate fi închiriat pentru sume între 50 și 100 de lei, în timp ce un baldachin poate ajunge să coste 200 de lei pe zi. Cum zone de plajă liberă nu mai sunt, turiștii trebuie să apeleze la aceste servicii pe bani.
Nu e o eroare! Cu câți lei se vinde o simplă ciorbă de burtă, la „împinge tava” din Eforie Nord