Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat contractul de finanțare cu Electrocentrale Craiova SA și închide jalonul 133 din PNRR. Este unul din cele două jaloane restante la capitolul energie și se referă la semnarea contractelor pentru proiecte de cogenerare cu gaze de înaltă eficiență și de termoficare.
Proiectul „Capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare de înaltă eficienta de 295 MW pentru Societatea Electrocentrale Craiova SA” are o valoare de peste 250 milioane de euro, din care peste 165 milioane euro nerambursabili, prin PNRR. Investiția va asigura furnizarea de energie electrică și termică pentru consumatori.
Proiectul va duce la îndeplinirea cerințelor impuse prin Directiva de eficiență energetică privind randamentul global, economia de energie primară și reducerea emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră și a celor poluante, inclusiv încadrarea sub limita de emisie specifică raportată la energia utilă produsă, de 250 gCO2/kWh.
Investiția de la Craiova este proiectată pentru a beneficia de cele mai noi tehnologii în domeniu, fiind o garanție pentru toți craiovenii pentru acces sigur la energie electrică și termică, cu emisii scăzute de CO2, ceea ce înseamnă un aer mai curat și o calitate a vieții mai bună pentru întreaga comunitate, a transmis Sebastian Burduja.
În evaluarea premilinară parțial pozitivă a celei de-a doua cereri de plată a României în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență, Comisia a constatat că au fost atinse 47 jaloane și 2 ținte din totalul de 49 jaloane și 2 ținte.
După închiderea jalonului 133, rămâne de atins jalonul 129 din capitolul energie, care presupune semnarea de contracte pentru construirea unei capacități de electrolizoare de cel puțin 100MW. Ministrul Energiei a explicat că au fost motive administrative care au dus la această situație. „Autoritatea de audit a României a realizat o analiză a acestor jaloane și le-a declarat ca fiind îndeplinite, au fost discuții cu Comisia Europeană”, a menționat Burduja. Orizontul de așteptare dat de Comisia Europeană pentru îndeplinirea acestui obiectiv este de șase luni.