Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a promis vineri, la finalul ședinței de Guvern că alimentele de bază se ieftinesc de la 1 august. Întrebat de jurnaliști, acesta nu a putut aproxima însă cu cât se ieftinește fiecare produs, menționând că prețul depinde ”de costurile de produs si de marjele de adaos comercial”.
Florin Barbu a anunțat la finalul ședinței Executivului de vineri că alimentele la raft se ieftinesc de la 1 august, dar că nu poate aproxima ce înseamnă aceste scăderi de prețuri pentru fiecare aliment deoarece acestea depind ”de costurile de produs si de marjele de adaos comercial”. Ministrul Agriculturii a menționat că ”alimentele trecute in lista din prezenta Ordonanță sunt cele mai consumabile, acele produse de care au nevoie românii” și tocmai de aceea este important ca ele să se afle la raft.
Un alt aspect menționat de Florin Barbu este faptul că marjele de adaos comercial diferă la fiecare produs, nu se va aplica la toate același procent în urma adoptării OUG, dar este ”convins că această OUG va stopa creșterea prețurilor”.
”Am avut o discuție cu procesatorii si retailerii. O dată la două săptămâni ne vom întâlni pentru a face aceasta analiză, să nu riscăm să nu fie alimentele pe raft și doi să ne asigurăm de scăderea prețului„ a menționat ministrul Agriculturii.
În actul normativ sunt trecute autorități de control și sunt menționate sancțiuni pentru magazinele alimentare care nu vor respecta noile reglementări.
”Vreau să fac o precizare importantă. La fermieri nu există o limită privind stabilirea preţurilor. Nu se intervine în niciun fel asupra preţurilor de vânzare ale fermierilor, producătorii de materii prime, întrucât marja lor de profit este oricum una mică, având în vedere perisabilitatea materiei prime. Prin actul normativ instituim o formulă agreată cu toate părţile implicate prin care se limitează pentru o perioadă de 3 luni adaosurile comerciale practice în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi implicit cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei”, a explicat ministrul Agriculturii după încheierea şedinţei Executivului.
Florin Barbu a anunțat și adoptarea în ședința de Guvern a unei hotărâri de prelungire a termenului de valorificare pentru fermierii înscriși în programul ”Tomata”. Termenul se prelungește de la 15 iulie, față de 30 iunie, cum era prevăzut inițial.
La finalul ședinței de Guvern, ministrul Agriculturii a susținut și faptul că se vor intensifica controalele la alimentele din import.
Guvernul a luat în calcul produsele de bază din coșul zilnic. Inițiatorul, ministrul Agriculturii, a avut și cifre cu creșterile de prețuri pe care a fundamentat proiectul de ordonanță. Cifrele vin de la Institutul Național de Statistică și arată care era procentul de creștere a prețului alimentelor, la finalul anului trecut. Astfel, cea mai mare creștere s-a înregistrat la zahăr, 62%, uleiul s-a scumpit cu 43%, cartofii cu 40%, untul cu 39%, făina cu 34%. Timp de trei luni, 14 alimente vor avea adaosul comercial plafonat.
1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
2. Lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepția UHT
3. Brânză telemea de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu ”000” 1 kg
6. Mălai 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M 10 bucăți.
8. Ulei de floarea-soarelui 1 litru
9. Carne proaspătă de pui
10. Carne proaspătă de porc
11. Legume proaspete vrac
12. Fructe proaspete vrac
13. Cartofi proaspeți albi vrac
14. Zahăr alb tos 1 kilogram
Citește și:
Ciolacu adoptă OUG privind plafonarea adaosului comercial la alimente de bază