România și-a pus la punct un sistem de alertă prin care poarte interveni rapid în cazul în care descoperă produse din import neconforme, cu pesticide sau contaminate, fie că este vorba de fructe ori legume. Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dr. Alexandru Bociu, a explicat la GÂNDUL EXCLUSIV cât de rapid poate fi protejată populația.
“Dacă, prin absurd, apare un produs neconform, avem capacitatea ca în cel mult 12 ore să retragem tot de pe piață. Adevărat, în prima parte a anului, au fost și situații de în care au fost alerte, dar în cel mult 12 ore am retras tot, pentru a nu pune în pericol sănătatea publică”, a spus dr. Alexandru Bociu.
Cele mai multe alerte au fost la importurile de legume și fructe, de la începutul anului până în prezent. Cât privește producția internă, responsabilitatea este a Ministerului Agriculturii.
“Astăzi, ceea ce înseamnă producția autohtonă este verificată de către Ministerul Agriculturii, prin Autoritatea Națională Fitosanitară. Tot ceea ce înseamnă import – din păcate, spun asta, în proporție de 80% importăm – este verificat de către serviciile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor de pe teritoriul României”, a afirmat șeful ANSVSA.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a investit în ultimul an și jumătate peste 15 milioane de lei în dotarea laboratoarelor sale.
“Avem rețea competitivă la nivel european, sunt 42 de județe la 42 de laboratoare sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor de stat. Adică statul român investește pentru ca populația să consume produse sigure. Am făcut aceste investiții datorită faptului că se întârzia foarte mult pe zona de legume-fructe cu buletine de analize.
Dacă până anul trecut, un buletin de analize ieșea și în 10, 12, 14 zile, astăzi, în maximum 24 de ore avem buletinul de analize validat și asigurăm cetățenii că pot consuma produsele sigure”, a completat dr. Alexandru Bociu.
Președintele ANSVSA a combătut și modul în care se fac experimente televizate cu produse neconforme, care doar sperie populația, nicidecum să o informeze corect.
“În ultima zile, în ultima perioadă, un post de televiziune vine cu un aparat, i se spune termometru, și acel aparat care nu este acreditat, nu este calibrat… vin și dau anumite valori care nu concordă cu realitatea. Spun asta pentru că, pentru a aduce un laborator sanitar-veterinar de stat și pentru siguranța alimentelor, e nevoie de niște acreditări care durează aproximativ doi ani de zile”, a mai spus Alexandru Bociu.
Aparatul respectiv este folosit de șefi de piețe care dau pe loc verdictul.
“Haideți să fim serioși, refuz să cred că oamenii înțeleg. Adică sunt puțin șocat, vă spun acest lucru, pentru că am văzut că, în anumite piețe din țară, merge șeful pieței să verifice produsele cu acele aparate. Păi cum poți să verifici un produs dacă este sigur sau nu cu un aparat care nu este calibrat, nu este acreditat?”, a conchis șeful ANSVSA.
Interviul integral AICI:
CITEȘTE ȘI: