Ce RISCĂ șoferii români care încalcă regulile de circulație în alte state. În ce țară se confiscă mașina, dacă este parcată neregulamentar

Ce RISCĂ șoferii români care încalcă regulile de circulație în alte state. În ce țară se confiscă mașina, dacă este parcată neregulamentar
Publicat: 03/07/2023, 22:28
Actualizat: 03/07/2023, 22:28

Românii care prefera destinații de vacanță din afara țării trebuie să știe la ce ricuri se expun, daca merg cu mașina și încalcă regulile de circulație. În unele cazuri se poate ajunge chiar și la confiscarea maşinii, pentru caîteva zeci de zile.

De exemplu, state precum Grecia, Bulgaria, Turcia sau Croaţia au reguli diferite atunci când vine vorba de aplicarea Codului Rutier.

Grecia

„În Grecia, o destinație foarte mult aleasă de către români, regulile de circulație sunt aceleași ca și în România, sancțiunile aproximativ identice, cu o completare că, în afară de sancțiunea în bani, există niște sancțiuni complementare. Și sancțiunile complementare chiar pot ajunge în situația în care să strice o vacanță”, explică Adrian Lazăr, consultant transporturi rutiere.

De exemplu, pentru orice regulă încălcată, vi se poate confisca mașina între 20 și 60 de zile, în funcție de gravitatea faptei.

„Dacă facem o parcare neregulamentară într-un loc care nu este amenajat pentru așa ceva, în afara sancțiunii, care este între 30 și 70 de euro, vom fi în situația de a ni se reține autovehiculul pentru 20 de zile”, mai spune Adrian Lazăr, potrivit Antena 3.

Așadar, fiecare șofer trebuie să știe la ce se așteaptă, dacă nu respectă regulile țării unde călătorește.

Turcia

Într-o țară musulmană și conservatoare, religioasă și naționalistă, regulile sociale sunt foarte importante. Trebuie să țineți cont de obiceiurile locale, de tradiția religioasă și de buna purtare pe stradă sau la masă, dacă mergeți în Turcia.

„Atunci când plecăm în Turcia, regulile sunt foarte importante. Se aplică o ștampilă, de către autoritatea de frontieră, pe care se completează și numărul de înmatriculare al vehiculului. Există obligația ca, la ieșirea din Turcia, când se încheie sejurul, să iasă același conducător auto cu același autovehicul. Dacă nu se întâmplă acest lucru, controalele de frontieră inițial nu o să permită ieșirea”, mai spune consultantul în transporturi rutiere.

Circulația pe autostrăzile din Turcia se face contra unei taxe, valoarea ei fiind în funcție de distanța parcursă și de clasa autovehiculului. De asemenea, este important să știți că în această țară există și câteva reguli diferite.

De exemplu, în sensul giratoriu, se aplică prioritatea de dreapta, nu de stânga, ca în România. Mai mult, turcii au și un limbaj codat pe care îl folosesc în trafic. Un claxon puternic de la cel din spate înseamnă că urmează să te depășească. Iar două claxoane scurte înseamnă „Mulțumesc!”.

Bulgaria

„Ca particularitate – în Bulgaria – ar fi că, dacă suntem depistați fără vinietă, nu se aplică amenda direct. Prima dată se aplică o taxă de conciliere. Dacă ne asumăm obligația de a părăsi teritoriul Bulgariei în acea zi, în care am fost opriți la control, vom primi o sancțiune foarte mică, aproximativ de două ori valoarea vinietei respective”, explică Adrian Lazăr.

Totodată, centura de siguranță este obligatorie pentru toți pasagerii din mașină, chiar și pentru cei care stau pe locurile din spate.

Croația

”Particularitatea în Croația este că nu avem voie să introducem pe teritoriul acestei țări produse din carne și lapte. Și ar trebui luată în serios această regulă, și să nu le aveți la dumneavoastră, pentru că veți avea parte de un control la frontieră îndelungat”, a încheiat consultantul.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriza cifrelor de la ora 10:00. Așa ceva nu s-a mai...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să...
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Este incredibil ce mistere ascunde săpunul. V-ați gândit vreodată cum a fost inventat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Gabriel Cotabiță a murit! Doliu în lumea artistică
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume