Viitorul Uniunii Europene fără Ucraina, Moldova și țările balcanice în componența sa este imposibil de imaginat, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință comună de presă cu premierul spaniol, Pedro Sanchez. Reamintim că Von der Leyen a vorbit alături de premierul spaniol Pedro Sánchez în cadrul unei reuniuni a comisarilor UE și a Guvernului Spaniol, pentru a analiza planurile Spaniei în legătură cu președinția semestrială a Consiliului UE, care a început sâmbătă.
”Haideți să facem un exercițiu de imaginație și să ne uităm cum va fi UE în viitor. Putem să ne imaginăm Uniunea Europeană fără Ucraina, fără R. Moldova, fără Balcani, țări care ar fi sub influența Rusiei sau Chinei? Imposibil!
Deci, direcția pe care trebuie să o urmăm este clară. Acum trebuie să ne gândim cum să facem ca Europa să fie întreagă, ca aceste țări să fie parte a UE. Acestea sunt decizii principiale pe care trebuie să le luăm” a declarat von der Leyen, citată de apnews.com.
Potrivit acesteia, UE trebuie să găsească răspunsuri la următoarele întrebări fundamentale: cum va arăta procesul decizional și utilizarea cofinanțării, cum vor fi modelate direcțiile de politică comune și care ar trebui să fie puterea pe care cetățenii Europei își doresc să o vadă. Toate aceste schimbări vor dura și ar trebui luate în considerare acum, a mai spus președinta Comisiei Europene.
Von der Leyen a declarat că problema extinderii trebuie abordată „cât mai curând posibil, deoarece ne va lua timp să ajungem la o concluzie.”
Continuarea sprijinului acordat Ucrainei în războiul acesteia cu Rusia a fost un punct important pe agenda reuniunii și o prioritate pentru președinția spaniolă.
Toate cele 27 de guverne ale UE ar trebui să fie de acord să acorde Ucrainei statutul de candidat, după care vor avea loc discuții ample privind reformele necesare înainte ca Ucraina să poată fi luată în considerare pentru aderare.
„Toată Europa este o țintă pentru Rusia, iar Ucraina este doar prima etapă în această agresiune. Acesta este motivul pentru care un răspuns pozitiv al UE la cererea de aderare a Ucrainei poate fi un răspuns pozitiv la întrebarea dacă proiectul european mai are vreun viitor”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă și președintele Zelenski.
CITEȘTE ȘI: