Ce este REZERVA CREIERULUI și cum ne ajută atunci când în organism apare o boală. ”Crește prin experiențe de viață și descrește prin traume” 

Ce este REZERVA CREIERULUI și cum ne ajută atunci când în organism apare o boală. ”Crește prin experiențe de viață și descrește prin traume” 
Sursa: Profimedia
Publicat: 06/07/2023, 11:00

Cercetările privind activitatea cerebrală sunt tot mai numeroase, iar rezultatele din ce în ce mai spectaculoase. Pornind de la factorii care ajută creierul să funcţioneze bine, printre care stilul de viaţă sănătos, alimentaţia echilibrată, odihna, mişcarea, dar și cititul, scrisul, socializarea, specialiştii au constatat că tot ceea ce este frumos și bun poate fi stocat de către creier și folosit atunci când în organism apare un dezechilibru, o boală, spre exemplu. Aceasta este rezerva biologică a creierului.

”Rezerva biologică este capacitatea unei persoane de a menține o stare de funcționare bună, de a menține funcționarea optimă a creierului și a întregului organism. Este strâns conectată cu ceea ce facem și ceea ce suntem. Rezerva biologică trebuie privită ca un continuum care ne influențează viața în fiecare clipă. Crește prin experiențele de viață, îmbunătățirea experiențelor sociale și descrește prin traume fizice, emoționale sau sociale”, a explicat profesor dr. Dafin Mureșanu, președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR) și al Societății pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), la Congresul SSNN din Tashkent, Uzbekistan.

Rezerva biologică poate fi evaluată folosind biomarkeri care descriu caracteristicile structurale și funcționale ale creierului, parametrii clinici cheie ai pacientului, caracteristicile moleculare care măsoară procesele celulare subiacente și conectivitatea structurală și funcțională.

Rezerva cerebrală asigură o protecție pasivă a creierului

Persoanele cu rezervă cerebrală mai mare pot acumula mai multe modificări patologice până este atins pragul critic și apar manifestările bolii.

Potrivit profesorului Dafin Mureșanu, rezerva biologică a creierului este unul dintre cele mai interesante și mai utile concepte, la ora actuală, în materie de neurobiologie, pentru că are un impact practic foarte mare şi acoperă nu numai aspecte legate de boli, de suferințe și anumite patologii, ci are o conotație absolut generală asupra întregului nostru mod de viață.

”Până la urmă, această capacitate a noastră de a menține o stare de funcționare bună, optimă, de a menține funcționarea optimă a creierului nostru și a întregului organism este foarte mult legată de ceea ce facem noi și de ceea ce suntem noi. A menține funcțională întreaga capacitate a creierului este o chestiune deosebit de importantă. Iar atunci când, dintr-un motiv sau altul, în general, prin acumularea de erori – erori înseamnă boli -, ajungem la anumit tip de suferință, trebuie să ştim să gestionăm aceste situații neplăcute, care sunt bolile”, a adăugat prof. dr. Dafin Mureșanu,

Stilul de viață care permite acumularea unei rezerve cerebrale

Vorbim adesea despre un stil de viaţă sănătos, cu mişcare, alimentaţie ponderată și cât mai diversă, fără excese, un tonus bun, un creier activ.

Specialiștii spun că cele mai eficiente metode de creștere a rezervei cerebrale sunt stimularea cognitivă și activitățile recreaționale, învăţarea pe tot parcursul vieţii, studiul limbilor străine, discuțiile despre evenimente și subiecte de interes, jocuri de societate, puzzle-uri, muzică, dar si activități  precum gătitul sau grădinăritul, lectura, cântatul la un instrument, teatrul, excursiile tematice, conferințele, scrierea unor  amintiri sau poveştile de viaţă.

”Este esențial ca, prin ceea ce facem și ceea ce suntem, să avem o stare de bine, să ne menținem o stare de bine a creierului și, implicit, a întregului sistem nervos, a întregului organism. Foarte importantă este menținerea acestei rezerve și, implicit, capacitatea de a lupta cu bolile”, a explicat profesorul Dafin Mureșanu.

Influența bolilor moștenite din familie asupra rezervei biologice

Chiar și cei care au anumite probleme sau anumite ”imperfecțiuni genetice” pot avea o rezervă biologică rezonabilă.

Rezervă biologică înseamnă și capacitatea de a controla aceste situații sau bolile. Chiar dacă există o mutație, unele persoane fac boala și altele nu. Ca atare, spune profesorul Dafin Mureșanu, ca să putem exista, apelăm la rezerva cerebrală.

”Într-un fel sau altul, apelăm la rezerva biologică. Sigur că ea poate fi erodată masiv, dacă lucrurile nu merg bine, dacă degradăm tot ce este bun și de folos menținerii unui creier sănătos, chiar dacă această rezervă are calitatea ca, până la un anumit punct, să se autoregeneze.

Avem acest model, care este extrem de, să spun, real, un model biologic, modelul gemenilor monozigoți, care practic sunt identici, au aceleași mutații, unul face boala, altul nu face boală, chiar dacă au aceeași mutație. Așa că există mecanisme epigenetice care fac parte și ele din rezerva noastră biologică și din ceea ce facem, din cum le validăm.

Dar, în momentul în care – și acum mă refer la omul sănătos – apare un factor extern care perturbă echilibru organismului, în momentul acela organismul se apără apelând la rezerva  biologică pe care a acumulat-o  ducând o viață sănătoasă.

În fiecare clipă noi folosim, să zicem, mecanisme de adaptare, de compensare, de homeostazie, cum le spunem noi, ca să putem exista”, a mai spus profesor dr. Dafin Mureșanu, președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare.


CITEȘTE ȘI:

Care sunt semnele că ai putea avea o tumoare cerebrală. Cât de periculoase sunt radiațiile, carburanții și pesticidele

EXCLUSIV | Profesorul Mihail Jianu face dezvăluiri din culisele practicii medicale. “Nu-mi închipui un om de știință care să nu creadă în Dumnezeu”

EXCLUSIV VIDEO | Profesorul Irinel Popescu, despre inteligența artificială în medicină: “Mă tem că acest «monstru» va scăpa într-o zi de sub control”

EXCLUSIV | Ce legătură este între pudra de talc, azbest și cancer? Răspunsul Colegiului Farmaciștilor din România

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar