PROTEST MASIV al angajaților din cadrul CNAS și CAS județene din toată țara în data de 10 iulie 2023

PROTEST MASIV al angajaților din cadrul CNAS și CAS județene din toată țara în data de 10 iulie 2023
PROTEST MASIV al angajaților din cadrul CNAS și CAS județene | Foto - ilustrativ
Publicat: 06/07/2023, 10:51
Actualizat: 06/07/2023, 10:51

Blocul Național Sindical (BNS), alături de afiliatul său, Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, informează că – în data de 10 iulie 2023, în intervalul orar 10:00-12:00 – toți angajații din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) județene, a municipiului București și Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Singuranței Naționale și a Autorității Judecătorești vor protesta prin întreruperea lucrului timp de 2 ore.

”Sistemul de asigurări de sociale de sănătate riscă să fie blocat”, avertizează sindicaliștii.

Principalul motiv al protestului este reprezentat de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea și complexitatea activității prestate, pierderea alarmantă a personalului calificat și reducerea drastică a numărului total de angajați, la nivel național, în ultimii ani, cu peste 1.000 de persoane dintr-un total de 4.000 de persoane.

Situația a ajuns într- un punct în care concursurile de angajare nu mai atrag candidați întrucât salarizarea a devenit extrem de nemotivantă, în raport cu volumul uriaș de muncă, s-a transmis prin intermediul unui comunicat de presă.

”În câteva exemple, subliniem volumul impresionant de activitate desfășurat anual în sistemul CNAS/CAS. Astfel, în vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de rețete și 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare.

  • De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultații în ambulatorii clinice și 8.000.000 de servicii medicale spitalicești.
  • Programul Național de Sănătate asigură tratamentul pentru 2.000.000 de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din țară din sistemul public.

În aceste condiții, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea și responsabilitatea activității”, transmit sindicaliștii.

”Solicităm cu fermitate soluționarea problemelor”

Sindicaliștii solicită, ”cu fermitate”, soluționarea problemelor expuse la nivelul Casei Naționale de Sănătate și a Caselor Județene de Asigurări de Sănătate.

”Atragem atenția că întârzierea rezolvării problemelor și întreruperea activității prin declanșarea conflictului de muncă va avea următoarele consecințe:

  • Nedecontarea prestațiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare, ) va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat, al voucherelor de vacanță, etc., și va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienții cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naționale de sănătate, pentru care medicația este vitală.
  • Serviciile furnizate de angajații CAS, cum ar fi eliberarea formularelor, cardurilor naționale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitive medicale și eliberarea adeverințelor, nu vor putea fi prestate.
  • Cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite.

Menționăm că lucrătorii din sistemul național de asigurări de sănătate sunt cei care contractează validează, verifică și decontează serviciile realizate de toți furnzorii din sistemul național de sănătate.

În consecință, facem un apel urgent către autorități să ia măsuri imediate pentru rezolvarea problemelor semnalate. Ne dorim să găsim soluții viabile și să reîntregim sistemul de asigurări de sănătate cu specialiști corect plătiți, astfel încât să putem continua să oferim servicii de calitate populației și să asigurăm condiții decente de trai și de muncă angajaților noștri”. s-a mai transmis prin intermediul comunicatului de presă.


Citește și:

ANALIZĂ | Sociologul Alexandra Prokopenko: ”Revolta Wagner a lovit în cei doi piloni ai puterii lui Putin, propaganda și serviciile de securitate”

Mihai Fifor: ”Germania va sprijini cu toată forța admiterea României în Schengen, acest angajament a fost reafirmat categoric de cancelarul german”

EXCLUSIV | Ce a ascuns conducerea Colegiului ”Ion Creangă”? Înjunghierea profesoarei de japoneză nu a fost un act izolat: ”Amenințări cu șurubelnița!”

EXCLUSIV | Se înmulțesc scandalurile de la Colegiul ”Ion Creangă”! Părinții au sesizat GÂNDUL: ”Bătaie între elevele de clasa a IX-a și…”

EXCLUSIV | Reputatul chirurg Mircea Beuran a fost achitat definitiv. Prof. dr. Beuran: “Au fost trei ani de calvar. Nu am ură pe nimeni!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor