O salată de roșii cu brânză sau una de vinete pot fi un adevărat deliciu, pe timp de vară. Se prepară ușor, sunt delicioase și reprezintă mâncarea perfectă într-o zi călduroasă. Pe de altă parte, însă, pot deveni și nesănătoase, mai ales dacă adăugăm foarte mult ulei.
Medicul nutriționist Simona Carniciu a explicat, la Antena 3, cum putem să facem o salată sănătoasă.
„Este dificil să ne facem acele rețete clasice românești, fără a fi încărcate de calorii, pentru că în bucătăria românească se gătește cu foarte mult ulei și adăugăm diferite componente care aduc un plus pentru gust, dar nu și pentru sănătate. Dacă alegem să facem o salată clasică din roșii, ulei și telemea, este necesar să ne limităm la 50 de grame de brânză. Cel mai important ar fi să radem telemeaua peste roșii pentru a nu simți nevoia să mai adăugăm din acest ingredient.
La salata de vinete, dacă punem două lingurițe de maioneză, ceea ce înseamnă circa 30 de grame, într-o porție de salată de vinete am ajunge la 700 de kilocalorii. Practic, vorbim despre o bombă calorică. Dacă vrem să mâncăm o salată de vinete sănătoasă, putem încerca maioneză din pufuleți sau alegem să preparăm vinetele conform stilului turcesc sau arăbesc, care nu necesită maioneză. Dacă alegem varianta de salata de vinete fără maioneză, cu două lingurițe de ulei de floarea soarelui ajungem la 130 de calorii”, a precizat medicul nutriționist.