EXCLUSIV | Pacienți de la Bălăceanca, torționari la ”azilele groazei”: ”Avea mână liberă să bată alți pacienți, tuturor le era frică de el”

EXCLUSIV | Pacienți de la Bălăceanca, torționari la ”azilele groazei”: ”Avea mână liberă să bată alți pacienți, tuturor le era frică de el”

Informațiile terifiante despre abuzurile săvârșite de angajații ”azilelor groazei” din Afumați și Voluntari par desprinse dintr-o peliculă horror în care dezumanizarea, tortura, înfometarea, bătăile repetate și umilințele fac parte dintr-un scenariu. Din nefericire, totul s-a întâmplat chiar în apropierea Bucureștiului, iar procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au descoperit un grup infracțional ai cărui membri au fost lipsiți de scrupule, iar centrele de îngrijire s-au transformat în locuri ale ororilor. 

Schema pusă la cale de Ștefan Godei – administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” – a funcționat, din păcate. (detalii AICI).

Pacienții au fost maltratați și ținuți nespălați – informații detaliate AICI -, înfometați sau trimiși la ”izolare”, într-o cameră de la subsol unde lumina intra printr-o gură de aerisire de o palmă (mai multe informații AICI)

Gândul prezintă noi informații șocante din referatul cu propunere de arestare a 24 de suspecți puși sub acuzare de procurorii DIICOT, după o anchetă care a durat doi ani. Bătrânii aflați în scaune cu rotile, dar și tineri cu dizabilități și nevoi speciale au trecut printr-un coșmar care părea interminabil, iar dezvăluirile oferă imaginea tristă a degradării umane, a lipsei de empatie în relația cu oameni care au fost cazați în astfel de centre pentru a fi îngrijiți, nu torturați și obligați să trăiască la limita subzistenței.

Într-unul dintre aceste așa-zise ”centre de îngrijire” erau aduși pacienți de la Spitalul de Psihiatrie din Bălăceanca, Ilfov, care deși aveau nevoie de îngrijire și tratament, erau puși să hrănească și să schimbe persoane vârstnice sau cu deficiențe. Însă au avut mână liberă și în ceea ce privește ”pedepsirea” acestora. Unul dintre acești ”torționari” era atât de înspăimântător încât și angajații centrului se temeau de el.

Patru acuzați au fost arestați preventiv pentru ororile din ”azilele groazei”

Din cei 24 de suspecți duși la instanță cu propunere de arestare preventivă, patru au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, restul fiind plasați în arest la domiciliu sau puși sub control judiciar:

  • Ștefan Godei, administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”;
  • Fratele acestuia, Dan Godei, coordonatorul unui alt centru pentru vârstnici al aceleiași asociații;
  • Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov;
  • Ovidiu Dumitra, fost polițist la Serviciul de Investigații Criminale din Poliția Ilfov, soțul Cristinei Dumitra, cea care administra una dintre afacerile căminelor de bătrâni din Ilfov, Centrul de Îngrijire și Asistență Casa Maria SRL și, ulterior, House Grandma Anastasia`s SRL.

”Pacienți aduși de la Bălăceanca povesteau că au întreținut relații sexuale în incinta centrului”

Unul dintre martorii audiați de procurorii DIICOT în timpul anchetei a făcut o dezvăluire șocantă. La unul dintre ”azilurile groazei” – ”Casa Cora” – au fost aduși pacienți cu probleme psihice de la Spitalul de Psihiatrie ”Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca, respectiv două femei și un bărbat, care ar fi abuzat persoanele vârstnice sau cu deficiențe din acest centru.

Atât aceste două femei-pacient, cât și bărbatul au bătut alți pacienți ai centrului, atunci când aceștia nu au vrut să mănânce sau au avut un comportament care nu a fost pe placul ”îngrijitorilor”. Degetul acuzator a fost îndreptat către D.C., cea care coordona activitatea ”Casei Cora”, cunoscută și ca ”patroana”.

Din referatul de arestare întocmit de DIICOT mai reiese că pacienții ar fi trebuit să fie schimbați de 3 ori pe zi, dimineata, la amiază și seara, numai că, ”în fapt, C. îi spunea lui A. (”bătăușul” de la Bălăceanca, cel de care se temeau până și angajații) să vorbească cu pacientele de la Bălăceanca – G. și D. – să schimbe toți pacienții, iar acestea îi schimbau o dată pe zi, maltratându-i, înjurându-i”.

Jumătate din persoanele internate la centrul Casa Cora sunt pacienți aduși de la Bălăceanca (toți au probleme psihice), iar cealaltă jumătate sunt persoane particulare (în general bătrâni imobilizați la pat). De la Bălăceanca erau aduse și persoane mai tinere cu probleme psihice.

În luna februarie, fiind la sala de mese, niște pacienți aduși de la Bălăceanca povesteau că au întreținut relații sexuale în incinta centrului. (…)

D.C. aducea paciente de la Bălăceanca (G. și D.) și le punea să schimbe pacienții sau să le dea mâncare, iar dacă pacienții de care se ocupau nu voiau să mănânce, acestea îi băteau.

Le-am spus celor două să nu mai bată pacienții, dar ele mi-au spus să nu mă bag pentru că eu nu stau toată ziua acolo și nu știu ce este. Apoi ele îl chemau pe A. (un alt pacient de la Bălăceanca) ca să bată alți beneficiari. Tuturor pacienților le era frică de A., inclusiv nouă (celorlalți angajați) ne era frică de el, pentru că D. C. îi dădea mână liberă lui A.

O parte din pacienții de la Bălăceanca i-au cerut lui C. documentele de identitate pentru a pleca din centrul Casa Cora, iar aceasta le spunea să fie mulțumiți că le dă mâncare și un pat unde să doarmă, altfel îi trimite înapoi la Bălăceanca sau le dă drumul pe stradă.

Pacienții de la Bălăceanca, pe care C. îi considera apți de muncă îi ducea la ea acasă să îi muncească în gospodărie”, le-a spus un martor procurorilor DIICOT, potrivit referatului cu propunerile de arestare, din care Gândul prezintă extrase în exclusivitate.

Precizez că pacienții de la Bălăceanca aveau saloanele la etajul 2, iar după ce primeau medicamentele, A. îi încuia cu cheia. Etajul 2 era încuiat în totalitate. A doua zi dimineață, pe la ora 08.30, A. descuia pavilionul, le dădea medicamentele și îi lăsa să coboare la masă”

Martor

 ”Lături” în loc de mâncare: ”Oricum pacienții nu știu ce mănâncă”

La centrul ”Casa Cora”, potrivit declarațiilor date de martorii audiați de procurorii DIICOT, se lucra 48 de ore continuu. Ulterior, angajatul avea  48 de ore liber, aproximativ 15 sau 16 ture pe lună.

Salariul era de 2.500 de lei, a mai spus martorul, ”pe care (n.red. – angajații de la Casa Cora) nu îi primeau în totalitate niciodată”.

Precizez că pe timp de noapte erau permanent 2 angajați, iar în cazul în care nu avea personal pe timp de noapte, doamna D. și A. (n.red. – pacientul adus de la Bălăceanca, cel care bătea pacienții și de care se temeau și angajații centrului) asigurau permanența. Știu că doamna D. era aproape permanent acolo în centru, pentru că era singură și a preferat să rămână în cămin după moartea mamei sale.

Știu că și D. bătea pacienții, eu personal am văzut că, dacă pacienții nu o ascultau, îi bătea sau îi înfometa, trimițându-i în dormitor sau în salon, fără să mănânce.

În ceea ce privește mâncarea, era sub orice critică, «lături», D. spunea că trebuie să facă economie la mâncare, aceasta nu se putea consuma. D. spunea că oricum pacienții nu știu ce mănâncă”, a dezvăluit martorul în fața procurorilor DIICOT.

În privința pacienților de la Bălăceanca aduși în centru, aceștia erau puși de C. să desfășoare diferite activități în incinta centrului: să spele vasele, să ajute bucătăreasa la curățatul zarzavatului, să spele pe jos, să dea cu mătura, să sape în grădină, să dea mâncare cu lingura pacienților care erau imobilizați la pat, să spele pacienții, să schimbe lenjeriile de pat și scutecele pacienților. O bucătăreasă și 2 infirmiere trebuiau să pregătească și să hrănească pacienții imobilizați, dar pentru că personalul de la bucătărie era insuficient, C. apela la pacienții de la Bălăceanca cu dizabilități ușoare”

Martor

”Cele două centre de îngrijire nu îndeplineau condițiile legale pentru acreditare și licențiere”

Procurorii DIICOT au mai constatat că din nota de monitorizare și control din data de 24.10.2022 – întocmită de Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) – ”au rezultat indicii că la (n.red. – Centrul de Îngrijire şi Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități) CIAPAD Sf. Gabriel cel Viteaz, o parte din  servicii sunt asigurate doar formal, fără ca persoanele instituționalizate în cadrul centrului să beneficieze în fapt de multe dintre serviciile decontate de asociație, personalul de specialitate rezumându-și activitatea la eliberarea de rețete medicale, fără a consulta efectiv fiecare beneficiar în parte”.

Aceleași concluzii au fost evidențiate și prin nota de monitorizare și control din data de 06.12.2022 întocmită de ANPDPD la CIAPAD ”Armonia”.

Constatările echipei ANPDPD au fost însoțite de o serie de recomandări și măsuri cu termene de aducere la îndeplinire de către Asociaţia «Sfântul Gabriel cel Viteaz», din studierea acestor constatări rezultând fără echivoc că cele două centre de îngrijire nu îndeplineau condițiile legale pentru acreditare și licențiere, iar condițiile în care erau ținute persoanele erau unele improprii, lipsa de personal de îngrijire și personal de specialitate era una acută, fiind trasate nu mai puțin de 24 de astfel de măsuri și recomandări, unsprezece dintre acestea având termen DE ÎNDATĂ”, se mai arată în referatul cu propunerile de arestare întocmit de DIICOT, din care Gândul a prezentat extrase în exclusivitate.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Schema prin care Ștefan Godei „aranja” controalele la „azilele groazei.” „Să miroasă frumos, să nu fie găsiți în zdrențe”

EXCLUSIV | Discuții halucinante din „azilele groazei”. Bătrânii erau bătuți, subnutriți, cu musculatura atrofiată. „Băi, ești nebună, e neagră toată!”

EXCLUSIV | Dezvăluiri șocante din ”azilele groazei”. ”A bătut-o folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese”

EXCLUSIV | Un fost polițist, reținut în dosarul „azilele groazei”. Din anchetator a ajuns soțul patroanei unui centru care teroriza bătrâni

VIDEO | Ștefan Godei, administratorul unuia dintre azilele groazei, generos cu lăutarii. Cum a fost filmat la o nuntă

Cum scăpau ”centrele groazei” de controale. O instituție găsea bătrâni în mizerie și mâncare expirată, o alta spunea că s-a ”remediat”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar