Prima pagină » Actualitate » AVERTISMENT. Cel mai consumat ulei din lume este un pericol pentru sănătate. Dr. Ciuhodaru: „A devenit peste noapte duşmanul mondial”

AVERTISMENT. Cel mai consumat ulei din lume este un pericol pentru sănătate. Dr. Ciuhodaru: „A devenit peste noapte duşmanul mondial”

AVERTISMENT. Cel mai consumat ulei din lume este un pericol pentru sănătate. Dr. Ciuhodaru: „A devenit peste noapte duşmanul mondial”
Avertisment. Cel mai consumat ulei din lume este un pericol pentru sănătate. Dr. Ciuhodaru: „A devenit peste noapte duşmanul mondial”

Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) atrag atenția că uleiul alimentar cel mai consumat la nivel mondial, cel de palmier, este periculos pentru sănătate.

Acest ulei este folosit pe scară largă în industria fast-food, dar și pentru fabricarea dulciurilor.

Cea mai mare problemă cu acesta este că, atunci când este folosit la temperaturi de peste 200 de grade Celsius, uleiul de palmier devine o adevărată otravă.

Deși uleiul de floarea-soarelui rămâne cel mai consumat în România, și în țara noastră se folosește destul de mult uleiul de palmier, în principal în cazul produselor procesate.

Punctul de ardere al uleiurilor se referă la temperatura la care încep să descompună anumite substante și să elibereze radicalii liberi.

Punctul de ardere marchează începutul degradării uleiului și pierderea valorilor nutriționale și este cel mai bun indiciu al temperaturii maxime la care uleiul poate fi încălzit.  Spre exemplu, uleiurile potrivite pentru mâncărurile prăjite sunt uleiuri cu un punct de ardere ridicat, notează Antena3.

Tudor Ciuhodaru: Este îngrijorător

Avertismentul Agenției Europene pentru Siguranța Alimentelor și Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la folosirea uleiului de palmier în industria fast-food și pentru obținerea dulciurilor procesate a creat panică printre consumatori.

„Este îngrijorător pentru mine, că e vorba de un produs care era considerat stabil şi avea priorităţi de a menţine activitatea cardiacă şi care aduce un aport important de vitamina E în alimentaţia noastră zilnică. O linguriţă de ulei de palmier are cam 14% din necesarul de vitamina E zilnic şi a devenit peste noapte duşmanul mondial”, a spus dr. Tudor Ciuhodaru pentru sursa citată.

Spre deosebire de uleiurile nerafinate și chiar uleiurile de rapiță sau porumb, uleiul de palmier conține mai multe grăsimi saturate și astfel rezistă mult mai bine la temperaturi de încălzire ridicate, mai arată sursa citată.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și