Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza pentru următoarea săptămână. De la ploi și vijelii, România se va confrunta cu caniculă. 40 de grade Celsius – atât vor indica termometrele.
Canicula acaparează România, după ce finalul de săptămână a adus ploi însemnate cantitativ, în special în sud-estul țării.
Astfel, meteorologii Accuweather anunță că joi, în București, vor fi 40 de grade Celsius. Temperatura resimțită va fi, însă, ceva mai mare, de 41 de grade Celsius.
Climatologul Roxana Bojariu avertizează cu privire la evoluția prognozei meteo pentru următoarea perioadă. „Mă îngrijorează!”, transmite aceasta.
Avertismentul pare în ton cu cel al Organizației Națiunilor Unite, potrivit căruia schimbările climatice sunt „scăpate de sub control”, după cea mai caldă săptămână înregistrată vreodată de meteorologi.
Au fost analizate temperaturile medii înregistrate în lume timp de 7 zile, adică de joia trecută până miercuri, transmite The Guardian.
Climatologul Roxana Bojariu a declarat, la Antena 3 CNN, că avem de-a face, pe lângă creșterea continuă a temperaturilor din cauza creșterii concentrației gazelor cu efect de seră din atmosferă, prin activitatea umană, cu efectele El Nino, la Nina.
„Acum avem El Nino și asta înseamnă o sursă suplimentară de căldură în sistem. În plus, în perioada aceasta, au fost temperaturi neobișnuit de calde în zona Antarcticii, valuri de căldură în sudul Statelor Unite, în China, în nordul Africii, deci lucrurile cumva și-au adunat efectele, variabilitatea naturală și semnalul încălzirii globale, au ajuns la niveluri mari cele două componente și avem acest fenomen”, a explicat climatologul Roxana Bojariu.
„Mă îngrijorează înmulțirea acestor recorduri, nu vorbim de un record individual. Vorbim de multe recorduri și vorbim de multe episoade cu vreme severă, toate aceste lucruri pot fi legate de schimbarea climei. Există studii științifice clare care ne arată acest lucru.
Ploile, intensitatea precipitațiilor, ați văzut că și în cazul României avem precipitații mult mai abundente care cad într-o perioadă foarte scurtă de timp, localizat, toate acestea pot fi puse, clar, conform legilor fizicii, pe seama încălzirii globale.
Și valurile de căldură care nu vor lipsi din Europa și nici de la noi, am avut o perioadă relativ scurtă de valuri de căldură, dacă e să comparăm cu ceea ce se întâmplă în lume, dar vom avea și noi perioade mai lungi.
Deci toate aceste lucruri ne atrag atenția că trebuie, pe de o parte, să ne adaptăm la schimbarea climei, dar trebuie să și încetinim ritmul schimbării climei prin reducerea emisiilor la nivel global, tocmai pentru a avea timp să ne adaptăm”, a mai spus Roxana Bojariu.