La sfârșitul lunii martie s-a împlinit un an de când Marius Balo a fost eliberat din penitenciarul din Shanghai, iar atunci s-a gândit să devină un ”pelerin” la întoarcerea în țară și să parcurgă, pe jos, exact 2.922 de kilometri, numărul zilelor în care a stat după gratii.
Profesorul și teologul clujean Marius Balo a fost încarcerat 8 ani în China, fiind acuzat de ”fraudă contractuală”. (alte detalii AICI)
A fost eliberat la sfârșitul lunii martie a anului 2022, iar eliberarea din penitenciar a fost ”cea mai frumoasă zi” din viața sa, mărturisește Marius Balo, iar revenirea în România s-a petrecut chiar în ziua de Paște.
Marius Balo a fost invitat să participe, începând cu data de 25 iunie 2023, la o serie de evenimente care au avut loc la Londra, în Parlamentul Britanic, considerând că o astfel de experiență are o însemnătate deosebită în lupta pentru drepturile omului care sunt încălcate în state totalitare.
Săptămâna a debutat cu o audiere în fața Comisiei pentru Drepturile Omului a Partidului Conservator (CPHRC), luni după-amiază, 25 iunie, începând cu ora 15.
”Am participat la această audiere împreună cu Peter Humphrey, jurnalist britanic și împreună-pătimitor în închisorile comuniste din China și cu Benedict Rogers, președintele executiv al organizației Hong Kong Watch (HKW).
Prima parte a acestei audieri a consemnat mărturia fiecăruia dintre noi vizavi de experiența teribilă de care am avut parte în temnițele chinezești, iar în partea a doua membrii Comisiei, prezidată de parlamentarul conservator Tim Loughton, ne-au adresat întrebări. Programată inițial să dureze o oră, în momentul în care ne-am apropiat de 90 de minute președintele comisiei a consemnat: «Ar fi trebuit să rezervăm o întreagă după-amiază pentru asta!»
Marți dimineața am participat la o conferință la sediul Societății Henry Jackson (HJS), o puternică organizație internațională non-guvernamentală care derulează programe în sfera a trei domenii: democrație, drepturile omului și securitate. În ultimul an mi-am spus de mai multe ori povestea, însă de fiecare dată în limba română. Aceasta a fost prima oportunitate pe care am avut-o de a mă exprima în limba engleză și de a avea astfel acces la o audiență globală”, povestește Marius Balo.
Au urmat întâlniri bilaterale cu un număr de parlamentari, cu oficiali ai Cabinetului, ai Ministerului de Externe (Foreign Office), cu jurnaliști și cu reprezentanți ai societății civile.
”Cele mai reprezentative au fost întâlnirile cu Sir Iain Duncan Smith (parlamentar și fost lider al Partidului Conservator) și cu Dna Nusrat Ghani, Ministru de Stat pentru Industrie în Cabinetul Rishi Sunak.
Am avut de asemenea plăcerea să îl cunosc și să am un schimb de idei, în mai multe rânduri, cu Luke de Pulford, directorul executiv al IPAC (Alianța Inter-Parlamentară privind China), organizație cu sediul central la Londra.
Întâlnirea care a închis o săptămână cu adevărat extraordinară a avut loc vineri în compania lui Bill Browder, inițiatorul Legii Magnitsky (Magnitsky Act) și cel mai cunoscut activist politic din Marea Britanie”, mai spune Marius Balo.
La mijlocul anilor 90, Bill duce în Rusia unul dintre cel mai profitabil fonduri de investiții din lume, Hermitage Capital Management. Își crează strategia de investiții în jurul drepturilor deținătorilor de acțiuni. Se ia la trântă cu Gazprom și cu alți giganți ai energiei din Rusia.
După moartea lui Magnitsky, Bill Browder cere Congresului american să voteze Legea Magnitsky (Magnitsky Act) prin care să poată fi pedepsiți toți cei care sunt dovediți că încalcă drepturile omului în Rusia. Legea este votată și, în anul 2012, președintele Barack Obama o promulgă.
”I-am relatat lui Bill, într-o discuție de mai bine de o oră pe care am avut-o cu el, povestea propriei mele suferințe la mâna unui alt stat totalitar, China. Cunoștea foarte bine realitatea de acolo și m-a încurajat să continui să spun povestea nedreptății prin care am trecut, deoarece acesta este singurul mod prin care putem opri răspândirea răului. Mi-a promis ajutorul și susținerea lui.
În Parlamentul Britanic există un interes real de a afla detalii despre experiența teribilă prin care am trecut timp de opt ani în temnițele comuniste din China, același interes există și în Parlamentul European, unde am fost invitat luna trecută.
Fac un apel, așadar, către distinșii membri ai comisiilor din Parlamentul României pentru a se informa cu celeritate, din toate sursele disponibile, cu privire la situația drepturilor omului din statele totalitare (în special cel din China) și modul în care acestea folosesc munca forțată pentru a aduce pe piața românească produse ieftine însă pătate cu sângele și sudoarea a milioane și milioane de întemnițați”, încheie Marius Balo.
Citește și: