Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va fi din nou în centrul atenției la summitul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care se deschide marți la Vilnius. Cu toate că membrii Alianței Atlantice l-au îndemnat să renunțe la obiecțiile sale față de aderarea Suediei ca al 32-lea membru al organizației, președintele turc își păstrează încă rezervele sale în ceea ce privește aderarea Suediei. Turcia este ultima țară NATO, alături de Ungaria, care se opune intrării Suediei în NATO, în pofida măsurilor luate de țara scandinavă, printre care o reformă a Constituției sale și adoptarea unei noi legi antiteroriste.
În timp ce Ankara a fost de acord cu aderarea Finlandei în aprilie, ea o blochează în continuare pe cea a Suediei. Reamintim că, în urmă cu un an, la precedentul summit NATO de la Madrid, a fost nevoie de ore de negocieri pentru a obține sprijinul lui Erdogan pentru invitația inițială adresată Stockholmului.
O întâlnire între președintele turc, premierul suedez Ulf Kristersson și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este programată pentru luni la Vilnius, în încercarea de a ieși din impas și de a obține o promisiune turcă chiar înainte de deschiderea summitului, potrivit informațiilor Le Monde.
Stoltenberg, care dorește ca cele treizeci și unu de state membre ale organizației să prezinte un front unit împotriva Rusiei, a declarat joi că este „absolut posibil” să obțină o „decizie pozitivă” din partea Turciei în Lituania.
Președintele turc a criticat însă autoritățile suedeze pentru presupusa lor clemență față de militanții kurzi care s-au refugiat pe teritoriul suedez și cere extrădarea a zeci dintre ei.
Cu toate acestea, el a temperat orice exces de entuziasm, exprimându-și din nou rezervele față de aderarea Suediei.
„Cum poate un stat care nu se distanțează de organizațiile teroriste să contribuie la NATO?”, a întrebat președintele turc, care a criticat în repetate rânduri Suedia, încă de luna trecută, pentru că a autorizat arderea unor exemplare din Coran.
Analiștii consideră că una dintre cheile problemei se află la Washington, unde premierul suedez a fost primit miercuri de Joe Biden. Potrivit informațiilor Le Monde, „da”-ul Turciei ar fi condiționat de livrarea de avioane de vânătoare americane F-16 către Ankara – lucru pe care Turcia îl neagă.
Cu toate acestea, președinția turcă a declarat duminică seara că președinții Erdogan și Biden au vorbit la telefon în cursul zilei despre aderarea Suediei la NATO și despre problema F-16. Cei doi lideri vor purta discuții față în față la Vilnius, a precizat Ankara.
Casa Albă a declarat vineri că se așteaptă ca Suedia să adere la NATO „în viitorul apropiat” și a considerat că este „posibil” ca Turcia și Ungaria să-și schimbe atitudinea la summitul de la Vilnius.