Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a anunțat marți că țara sa este acum de acord cu aderarea Suediei la NATO.
Mesajul vine la o zi după ce Turcia, țară care până acum s-a opus vehement aderării țării nordice la Alianța Nord-Atlantică, a dat undă verde integrării Suediei.
„Guvernul (de la Budapesta, n. red.) susţine aderarea Stockholmului la Alianţa Atlantică şi de aceea am trimis o propunere relevantă către Parlament în urmă cu câteva luni. (…) Încheierea procesului de ratificare este acum doar o chestiune tehnică”, a scris Szijjarto pe contul său de Facebook, înainte de a decola către Vilnius, unde va participa la summitul NATO din 11 şi 12 iulie, notează Agerpres.
Oficialul a adăugat că, pe lângă includerea Suediei în Alianță, pe agenda discuțiilor de la summitul de la Vilnius va figura și războiul din Ucraina.
Potrivit lui Szijjarto, țara sa susține în continuare că este fundamentală semnarea unui acord de pace cât mai curând.
„Poziţia Ungariei este clară: pacea trebuie încheiată în Ucraina cât mai curând posibil pentru a salva vieţi”, a mai transmis ministrul.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis luni seara, în urma unei discuţii de mai multe ore cu premierul suedez Ulf Kristersson, mediate de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că va transmite Parlamentului de la Ankara, spre ratificare, protocolul pentru aderarea Suediei la NATO.
„Sunt bucuros să anunţ (…) că preşedintele Erdogan a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei către Marea Adunare Naţională cât mai curând posibil şi să lucreze îndeaproape cu Adunarea pentru a asigura ratificarea”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă.
Stoltenberg a refuzat însă să dea o dată pentru momentul în care aderarea Suediei va fi ratificată de Parlamentul turc.
NATO a publicat pe site o declaraţie de presă în şapte puncte, la finalul căreia se spune că „având în vedere imperativele de descurajare şi apărare a zonei euro-atlantice, Turcia va transmite Protocolul de aderare a Suediei către Marea Adunare Naţională şi va colabora îndeaproape cu aceasta pentru a asigura ratificarea”.
Comunicatul nu are detalii suplimentare şi nu precizează niciun orizont de timp pentru acest demers, însă anunţă crearea unor grupuri de lucru ministeriale între Suedia şi Turcia, urmând ca Suedia să prezinte o Foaie de parcurs cu măsurile pe care intenţionează să le ia pentru a satisface condiţiile Ankarei în materia de luptă antiterorism.