ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a înregistrat o nouă scădere și a ajuns la valoarea de 6,50%, de la 6,52%, conform datelor BNR.
Această scădere, cu toate că pare insignifiantă, marchează cea mai mică valoare a indicelui de mai bine de un an.
O valoare mai mică a acestui indice s-a înregistrat pe 1 iulie 2022, când ROBOR la 3 luni avea valoarea de 6,47%, conform arhivei BNR.
De asemenea, ROBOR la şase luni a scăzut la 6,59%, faţă de 6,61%, cea mai mică valoare din 30 iunie 2022.
În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,94%, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare, în scădere față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 5,98%.
Noua valoare de 5,94% pe an este aferentă primului trimestru din 2023 și va fi folosită de instituțiile de creditare în perioada iulie-septembrie (trimestrul trei).
Indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial. IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.
IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor. Noua valoare este publicată de BNR în ultima zi lucrătoare a trimestrului.
În prezent, IRCC și ROBOR s-au apropiat, după ce primul a înregistrat creșteri consecutive și al doilea scăderi consecutive. ROBOR stagnează de peste o lună la valoarea de 6,55% pe an.
Pe 26 octombrie 2022, ROBOR la 6 luni a ajuns la 8,31%, cel mai mare nivel din ultimii 12 ani şi 9 luni (1 februarie 2010). La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.