Deputata Ana Cătăuță, aflată la Summitul NATO de la Vilnius, a declarat pentru GÂNDUL că ”deși ne dorim foarte mult pacea, oricând un conflict armat poate izbucni și trebuie să fim pregătiți”. Aceasta a vorbit despre noua abordare de securitate a NATO, dar și despre nevoia României de a investi mai mult în zona de cercetare-dezvoltare și de securitate cibernetică. ”China rămâne o provocare majoră de securitate la adresa intereselor, securității și valorilor noastre”, a transmis reprezentanta Parlamentului României la NATO Public Summit, organizat în marja Summit-ului de la Vilnius.
Prezentă la Vilnius pe parcursul celor două zile ale Summitului NATO, Ana Cătăuță a transmis pentru GÂNDUL care sunt principalele teme abordate, dar și concluziile dezbaterilor din cadrului întâlnirilor celor mai influenți lideri politici ai lumii. Cazată chiar în vecinătatea hotelului în care a stat și președintele SUA, Joe Biden, deputata a descris atmosfera resimțită de delegațiile țărilor aliate, invitate la eveniment.
Având în vedere discuțiile care s-au purtat în cadrul summit-ului, Ana Cătăuță a transmis că s-a lucrat la elaborarea unui ”plan defensiv la nivel practic, față de eventualele atacuri ale Rusiei”.
”Sunt planuri de apărare regională, împărțite pe trei mari zone: nordică, sudică și zona centrală. Zona sudică se pare că va include inclusiv Marea Neagră. E o nouă abordare a securității comune” a detaliat aceasta parte din discuțiile pe care le-au avut aliații.
Necesitatea elaborării unui plan practic de apărare este motivată ”nu doar pentru că nimeni nu-și mai imagina că mai există posibilitatea unui război în lumea anului 2023 și iată care s-a prelungit și în 2022, se prelungește și în 2023, dar cred că sunt și alte provocări, de natură economică, de natură cibernetică” susține aceasta.
Ana Cătăuță a menționat câteva dintre provocările cu care se confruntă aliații NATO și pe care aceștia le-au luat în calcul în elaborarea unei noi strategii de securitate comună:
”Sunt mai multe provocări și o lecție pe care, din păcate, a trebui să o învățăm din războiul din Ucraina este că deși ne dorim foarte mult pacea, oricând un conflict armat poate poate izbucni și trebuie să fim pregătiți pentru o astfel de situație. Nu ne gândeam că mai este cazul de o astfel de situație, dar iată că această posibilitate există. Ce înseamnă asta? Înseamnă că trebuie să ne întărim industria de apărare, inclusiv noi, în România, și trebuie să investim mai mult în apărare. E clar că războiul și invazia Ucrainei reprezintă o provocare foarte mare pentru statele aliate.
Înseamnă că trebuie să investim mai mult în zona de cercetare-dezvoltare, dar și de cyber-defence și înseamnă că, dincolo de diverse perspective pe care le putem avea în relațiile bilaterale ale statelor noastre, trebuie să existe și o înțelegere comună a provocărilor. Și de ce să nu recunoaștem? Inclusiv China reprezintă o astfel de provocare” a transmis pentru GÂNDUL reprezentanta Parlamentului României la NATO Public Summit.
În urma discuțiilor de marți și miercuri purtate la Vilnius, Ana Cătăuță a menționat principalele concluzii și decizii luate în aceste două zile cruciale pentru securitatea statelor membre NATO:
”Astăzi, când securitatea noastră comună trebuie să facă față atât amenințărilor convenționale, dar să fie pregătită și pentru noile tehnologii, la Vilnius s-au luat decizii istorice. Pragul minim de 2% din PIB pentru apărare a fost reconfirmat, astfel încât planurile de apărare ale Alianței să fie aplicate.
China rămâne o provocare majoră de securitate la adresa intereselor, securității și valorilor noastre.
România și Marea Neagră au fost incluse în planul regional de apărare sudic alături de Marea Mediterană și a fost aprobat planul de acțiune pentru industria de apărare. S-a ajuns la un acord privind aderarea Suediei la NATO și a fost reconfirmat sprijinul pentru Ucraina, dar și continuarea suportului pentru Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina.
Summit-ul de la Vilnius a demonstrat, încă o dată, unitatea Alianței și forța și determinarea aliaților și partenerilor” a transmis aceasta.
În ceea ce privește gradul de securitate la cel mai înalt nivel pe parcursul desfășurării Summitului NATO de la Vilnius, Ana Cătăuță a povestit pentru GÂNDUL că ”tot orașul este închis. Se intră doar în centrul orașului și sunt doar două cupe de acces. Totul este extrem de militarizat”. Deputata româncă a menționat și faptul că ”peste tot prin oraș sunt afișe cu Ucraina în NATO”.
În ciuda nemulțumirilor președintelui Vladimir Zelenski, exprimate public, legat de faptul că Ucraina nu a primit un calendar pentru aderarea la NATO, acesta a transmis că ”rezultatele sunt bune, dar o invitație de aderare ar fi fost ideală”.
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg a reafirmat însă că ”Ucraina va deveni un membru al Alianței”.
Citește și: