Prof. univ. dr. Olga Simionescu, șeful Secției Dermatologie I din Spitalul Clinic Colentina, a fost invitata lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Aceasta menționează că melanomul apare mai des la populația tânără. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
„Melanomul este cel mai rău cancer de piele. El provine din celule de pigment și dacă depășește anumiți parametri ai dezvoltării sale este profund mortal. Dacă însă îl prindem într-o fază precoce, printr-o operație corect executată, pacientului i se salvează viața.
Melanomul este mult mai grav decât alte tipuri de cancer. Există o bază genetică care determină melanomul. Dacă omul s-a ars la soare are risc mai mare să facă melanom. Există contestatari ai terapiei cu soare. Apar melanoame și pe zone pe care soarele nu le vede.
Pe de altă parte, există tipul șase de piele foarte închisă la culoare care face melanom, dar nu are factorii de risc la fel de mari. Uneori poate fi foarte periculos, pentru că melanomul de mucoase este foarte grav. Inițial, studiile americane arătau că melanomul apare la vârstnici, mă rog, la persoane peste 55-60 de ani, dar acum s-a deplasat vârful de incidență către populația tânără de 25-30 de ani.
Acum există și melanoame la copii, desigur, altele decât melanoamele congenitale. Copiii trebuie cel mai bine protejați de soare, pentru că nu au pigmentul desăvârșit până la pubertate. Copiii sunt protejați și prin haine speciale de protecție. Nu trebuie să folosim orice tip de cremă de protecție.
Ultravioletele A îmbătrânesc, iar cele de tip B ard pielea. Teoria ultravioletelor de la prima oră a fost un fals. În schimb, ultravioletele de dimineață nu ard pielea”, a spus prof. univ. dr. Olga Simionescu.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”