Cunoscut drept un critic puternic al președintelui bielorus Lukașenko, Ales Pușkin a murit în închisoarea Grodno.
Cauzele decesului său nu sunt clare.
Ales Puşkin (57 de ani) a aruncat gunoi de grajd în biroul preşedintelui Alexander Lukaşenko ca un act de „protest artistic” împotriva regimului de la Minsk.
El a murit într-o celulă din închisoarea Grodno, iar cauza decesului nu este cunoscută. Soţia sa, Janina Demuch, a spus că „a murit în secţia de Terapie Intensivă a închisorii în circumstanţe neclare”.
Autorităţile din Belarus nu au făcut niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect.
Puşkin a fost un activist politic şi caricaturist. În centrul operei sale se află preşedintele Lukaşenko, portretizat în iad, înconjurat de poliţişti, într-o frescă dintr-o biserică din oraşul belarus Bobr.
În 1999, Puşkin a fost condamnat la doi ani pentru că a răsturnat un cărucior de gunoi de grajd la intrarea în biroul prezidenţial din Minsk.
Puşkin a participat activ la protestele opoziţiei politice.
Arestat pentru a doua oară în martie 2021, a fost apoi condamnat la cinci ani de închisoare pentru incitare la ură şi „profanarea simbolurilor statului”, după ce a expus portretul lui Evgheni Zihar, un belarus care a colaborat cu naziştii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
În timpul citirii sentinţei, în semn de protest, s-a dezbrăcat în sala de judecată, gest care l-a costat 13 zile de izolare.
În aprilie 2022, a fost transferat la colonia corecţională nr. 22, iar în noiembrie un judecător din Ivatsevichi a decis să-l mute pe Puşkin într-o colonie penală pentru o perioadă de un an şi jumătate. Aici, artistul s-a ales cu probleme a stomac și, astfel, a fost a fost transferat la închisoarea nr. 1 din Grodno.
În noaptea de 11 iulie, potrivit soţiei sale, Ales Puşkin a murit.
Liderul opoziţiei din Belarus în exil, Svetlana Thikanovskaia, a spus că are inima zdrobită din cauza morţii lui Puşkin şi a cerut o anchetă.
„Este clar că Puşkin a devenit o altă victimă tragică a regimului Lukaşenko. Mii de prizonieri politici suferă în închisorile din Belarus pentru că au participat la proteste pro-democraţie, au sprijinit Ucraina sau, pur şi simplu, şi-au exprimat convingerile”, a spus ea.
Potrivit ONG-ului Viasna, în Belarus sunt încarcerați aproape 1.500 de prizonieri politici, inclusiv un laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Ales Bialiatski.
FOTO: wikimedia.org