Premierul Marcel Ciolacu a acceptat demisia ministrului Marius Budăi, despre care spune că a fost un „gest de onoare”.
Am avut, astăzi de dimineață, o discuție cu domnul ministru al Muncii, Marius Budăi, care m-a anunțat despre decizia de a-și depune demisia, la finalul acestei ședințe. Din punctul meu de vedere, este un gest de onoare, pentru care îi mulțumesc și sunt convins că aceasta este reacția firească a unui decident politic, într-o asemenea criză. Este reacția firească în orice democrație consolidată a Europei, a declarat Ciolacu, la începutul ședinței de guvern.
O nouă propunere va fi făcută de PSD și votată în ședința Consiliului Național al PSD, care ar putea avea loc pe 17 iulie, spun surse din PSD.
Conform premierului, din cauza unui „cumul de factori, care țin atât de stat cât și de zona privată, activitatea de protecție a persoanelor vârstnice și vulnerabile s-a îndepărtat dramatic de scopul său inițial.”
Am văzut prea multe situații care probează că această activitate ca fiind o afacere cinică, în care se urmărește profitul, cu orice preț, deseori, chiar prin suferințe crunte provocate seniorilor noștri. Așa ceva se va sfârși oricât de multe și de dure schimbări va trebui să facem.
Marcel Ciolacu a primit și informarea preliminară, privind analiza efectuată la nivel național, timp de trei zile, de către prefecți însoțiți de echipe mixte. Astfel, după verificarea a 1100 astfel de centre, 13 au fost închise.
Aș dori să le cer autorităților să nu picăm în cealaltă extremă și să facem uz de zel, a spus Ciolacu. Nu cred că amendând cu zeci de milioane, pentru că ai găsit trei lămâi mucegâite, vom schimba ceva de fond cu aceste controale.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat că, în urma verificării, echipele mixte au descoperit că peste 20 de centre funcționau ilegal.
Ministrul a precizat că au fost licenţiate, în baza Legii 197 din 2012, 5.197 servicii sociale, din care 2.812 în sistem public şi 2.385 în sistem privat.
„Au fost evaluate, controlate 1.037 de unităţi, dar, suplimentar faţă de acestea, au fost descoperite fără licenţa 24 de astfel de centre rezidenţiale, care funcţionează deci ilegal.
În urma colectării datelor din primele zile de control de la instituţiile care au atribuţii de control, potrivit legilor de organizare, centralizate la nivelul prefecţilor şi apoi la nivelul celor 3 ministere amintite, putem să comunicăm faptul că din toate cele 1.037 de centre verificate au fost dispuse 56 de măsuri complementare, respectiv 43 măsuri de suspendare, 7 de retragere autorizaţie sanitară şi 6 de închidere, deci, practic, în total 13 centre, aşa cum a spus şi primul ministru, nu îşi mai desfăşoară în acest moment activitatea.
La faţa locului au fost evaluate 13.044 de persoane rezidente, din care 144 de persoane au necesitat relocarea, aproximativ 1,1% din toate persoanele evaluate.
Au fost întocmite 9 dosare penale, din care 5 vizează infracţiuni contra persoanei şi 4 infracţiuni de natură economică.
Au fost constatate şi aplicate un număr de 3.640 de sancţiuni contravenţionale, în valoare aproximativă de 10 milioane de lei.
În acţiunile desfăşurate au fost implicate, în medie zilnică, 1.259 de reprezentanţi ai structurilor de control de la instituţiile sus-citate.
Toate aceste date vor fi comunicate publicităţii de către prefecturi în plan local, dar şi de către Ministerul Afacerilor Interne în plan central şi va fi făcută o nouă comunicare completă cu ocazia încheierii acţiunilor de control”, anunță Predoiu.
Sursă foto: gov.ro