Prima pagină » Actualitate » Tsunami guvernamental provocat de „azilele groazei”. Peste 1.200 de funcționari și polițiști au fost trimiși pe teren. Bilanțul controalelor

Tsunami guvernamental provocat de „azilele groazei”. Peste 1.200 de funcționari și polițiști au fost trimiși pe teren. Bilanțul controalelor

Tsunami guvernamental provocat de

La comanda premierului Marcel Ciolacu, toți miniștri care au competențe în cazul „Azilelor groazei”, în frunte cu vicepremierul și ministrul Internelor, Cătălin Predoiu, și-au trimis subalternii în control la toate centrele rezidențiale pentru românii cu dizabilități. Peste 1.200 de angajați ai statului au fost scoși pe teren zilnic și trimiși să „perie” toate centrele rezidențiale pentru românii cu dizabilități. Controalele au vizat peste 1.000 de așezăminte din toate cele 41 de județe ale țării, plus Capitala.

Urmare a dispoziției prim-ministrului Guvernului României referitoare la efectuarea de verificări pentru identificarea tuturor problemelor existente la nivelul centrelor rezidențiale destinate persoanelor minore/vârstnice/cu dizabilități, la nivel național, s-au demarat acțiuni de control.

Toate cele 41 de județe ale patriei, plus Capitala au făcut obiectul controalelor funcționarilor responsabili în acest caz, comunică oficial Guvernul României.

Cu această ocazie, am aflat că în România sunt peste 5.000 de licențe acordate pentru servicii sociale.

Raportul oficial al Internelor

„Au fost evaluate, controlate 1.037 de unităţi, dar, suplimentar faţă de acestea, au fost descoperite fără licenţa 24 de astfel de centre rezidenţiale, care funcţionează deci ilegal.

În urma colectării datelor din primele zile de control de la instituţiile care au atribuţii de control, potrivit legilor de organizare, centralizate la nivelul prefecţilor şi apoi la nivelul celor 3 ministere amintite, putem să comunicăm faptul că din toate cele 1.037 de centre verificate au fost dispuse 56 de măsuri complementare, respectiv 43 măsuri de suspendare, 7 de retragere autorizaţie sanitară şi 6 de închidere, deci, practic, în total 13 centre, aşa cum a spus şi primul ministru, nu îşi mai desfăşoară în acest moment activitatea.

La faţa locului au fost evaluate 13.044 de persoane rezidente, din care 144 de persoane au necesitat relocarea, aproximativ 1,1% din toate persoanele evaluate.

Au fost întocmite 9 dosare penale, din care 5 vizează infracţiuni contra persoanei şi 4 infracţiuni de natură economică.

Au fost constatate şi aplicate un număr de 3.640 de sancţiuni contravenţionale, în valoare aproximativă de 10 milioane de lei.

În acţiunile desfăşurate au fost implicate, în medie zilnică, 1.259 de reprezentanţi ai structurilor de control de la instituţiile sus-citate.

Toate aceste date vor fi comunicate publicităţii de către prefecturi în plan local, dar şi de către Ministerul Afacerilor Interne în plan central şi va fi făcută o nouă comunicare completă cu ocazia încheierii acţiunilor de control”, a raportat joi dimineață ministrul Internelor, Cătălin Predoiu.

Cifre, statistici și drame

Raportarea datelor s-a realizat către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerului Sănătății, respectiv, spre informare, către Ministerul Afacerilor Interne.

Astfel, la nivelul municipiului București și celor 41 de județe s-au constituit, echipe mixte de control formate din reprezentanți din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Inspectoratelor Teritoriale pentru Muncă (ITM), Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP), Autorității Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Ministerului Afacerilor Interne (MAI) (structuri de poliție și pentru situații de urgență).

Suplimentar, în anumite situații, la activitățile de control au fost cooptate și structurile teritoriale de asistență socială și protecția a copiilor (DGASPC, DASPC, servicii etc.), aflate în subordinea primăriilor.

În urma colectării datelor din primele două zile, respectiv pentru perioada 10-11.07.2023, au fost obținute următoarele rezultate:

  • au fost verificate 1. 037 de centre;
  • cu privire la centrele verificate, au fost dispuse 56 de măsuri complementare (43 de suspendare, 7 de retragere autorizație sanitară de funcționare și 6 de închidere), la 5,4% din acestea.
  • la fața locului au fost evaluate 13.044 de persoane rezidente, din care 144 de persoane au necesitat relocarea (1,1%);
  • au fost întocmite 9 dosare penale, din care 5 vizează infracțiuni contra persoanei și 4 infracțiuni de natură economică;
  • au fost constatate și aplicate 3.640 sancțiuni contravenționale, în valoare aproximativă de 10 milioane lei.

În acțiunile desfășurate au fost angrenate, în medie zilnică, 1.259 de reprezentanți ai structurilor de control după cum urmează: 229 ITM, 135 ANPC, 155 AJPIS, 210 DSP, 151 DSV și 379 MAI (254 IPJ și 125 ISU).

Citiți AICI integral raportul oficial al Guvernului României

Citiți și: EXCLUSIV | Patronul de la ”azilele groazei” cheltuia banii bătrânilor pe droguri, prostituate și lăutari. DIICOT: ”25.000 lei într-o noapte!” (VIDEO)

EXCLUSIV | Un fost polițist, reținut în dosarul „azilele groazei”. Din anchetator a ajuns soțul patroanei unui centru care teroriza bătrâni

„Azilele groazei”: Funcționari publici care l-ar fi acoperit pe Ștefan Godei, sediul AJPIS Ilfov și un azil, percheziționate de DNA

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și