În plină perioadă a concediilor, când mai ales femeile sunt atente la felul cum arată, mai ales când merg la mare, e bine de știut că există o legumă aflată la îndemâna oricui care ajută foarte mult la slăbit.
Pentru că, pe lângă mișcare, alimentația este foarte importantă pentru a ne menține în formă.
Ei bine, dovlecelul metabolizează zahărul din sânge și aduce numeroase beneficii organismului. Se găsește în orice piață sau magazin și nici nu este foarte scump.
Acesta conține acid folic, potasiu, mangan, precum și numeroase vitamine cum ar fi complexul de B-uri sau vitamina A, C, fier, fibre sau fosfor.
Mai mult, el oferă protecție împotriva inflamațiilor, deoarece conține numeroși acizi grași omega 3 și antioxidanți.
Și, pentru că este bogat în fibre, oferă un tranzit intestinal sănătos, iar betacarotenul sau vitamina C protejează celulele de acțiunea radicalilor liberi.
Când mergi la magazin să cumperi un dovlecel, alege unul cu coajă netedă și fără pete, pentru că cei cu coaja tare sunt îmbătrâniți, iar semințele vor fi tari și textura neplăcută.
Pentru că se pot consuma cu tot cu coajă, trebuie să fie cât mai curați și nu contaminați cu pesticide sau alte substanțe nocive pentru organism.
Se pot păstra la frigider și o săptămână, iar în varianta congelată pot rezista chiar și un an.
Dovleceii se pot consuma sub formă de supă-cremă, în salate sau pe post de garnitură. De asemenea, se pot prăji, având mai puține calorii decât cartofii prăjiți.
Poți face și paste din dovlecel, pentru că aceștia au o textură foarte asemănătoare cu cele din făină.
FOTO – Caracter ilustrativ: Alexandra Pandrea / Gândul