Schimbarea climatică reprezintă o „ameninţare la adresa umanităţii”, care necesită un nou tip de cooperare între China şi Statele Unite, în ciuda diferendelor. Este declarația făcută marți, în cadrul unei vizite la Beijing, de John Kerry, emisarul special american pentru climă. Șeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a vorbit și el despre progrese în cooperarea în domeniul schimbării climatice între cele două țări.
John Kerry, care a sosit duminică în China, s-a întâlnit marţi cu şeful diplomaţiei chineze Wang Yi, cei doi principali poluatori ai planetei încearcând să reînnoiască dialogul după luni de răcire a relaţiilor diplomatice.
„Sunteţi vechiul nostru prieten”, i-a spus Wang Yi lui John Kerry, care se bucură de o relaţie destul de cordială şi neîntreruptă cu China. Fost secretar de stat, emisarul american efectuează a treia vizită la Beijing de la preluarea mandatului, în 2021.
„Clima, ştiţi, este o problemă globală, nu o problemă bilaterală. Este o ameninţare la adresa umanităţii”, a declarat Kerry, într-un moment în care anumite regiuni din emisfera nordică trec printr-un episod de temperaturi extreme.
„Tocmai am încheiat prima zi de conversații la Beijing, în timp ce întreaga lume trăiește realitatea unei călduri zilnice care bate recorduri. Criza climatică cere ca cele mai mari două economii ale lumii să colaboreze pentru a limita încălzirea Pământului. Trebuie să luăm măsuri urgente pe mai multe fronturi, în special în ceea ce privește provocările legate de poluarea cu cărbune și metan”, a declarat emisarul special american pentru climă.
John Kerry, a cărui vizită la Beijing se încheie miercuri, a cerut o „acţiune urgentă” în materie de climă între China şi Statele Unite, cei mai mari doi emiţători de gaze cu efect de seră din lume.
„Noi (americanii) sperăm că această întrevedere va marca începutul unei noi definiri a cooperării (în materie de climă) şi a capacităţii de a rezolva diferendele dintre noi”, a insistat John Kerry.
„Cooperarea în domeniul schimbării climatice progresează între China şi Statele Unite, aşa ca avem nevoie de sprijinul comun al popoarelor ambelor ţări”, a afirmat, la rândul său, şeful diplomaţiei chineze Wang Yi.
„Avem nevoie de o relaţie sănătoasă, stabilă şi de durată între China şi Statele Unite”, a avertizat el. Vizita efectuată de John Kerry survine într-un moment în care impactul schimbărilor climatice este resimţit în mod special pe planetă, cu valuri de căldură în numeroase regiuni ale lumii.
Sursă FOTO: Pixabay