EXCLUSIV VIDEO| De ce trebuie să intre în vigoare Sistemul Garanție Returnare la 30 noiembrie? Fechet: “6-7 miliarde de recipiente reciclate prin SGR”

Publicat: 19/07/2023, 15:30
Actualizat: 19/07/2023, 15:31

România va implementa în acest an Sistemul Garanție Returnare (SGR), nu doar pentru că așa cere legea, fiind una dintre țintele de reciclare impuse de UE, ci pentru că, odată cu punerea în funcțiune, 6-7 miliarde de recipiente vor fi reciclate și reintroduse în economie.

Sistemul Garanție Returnare, conform legii, trebuie să devină operațional la 30 noiembrie, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet, la Gândul Green.

“Este un efort formidabil pe care îl face atât Ministerul Mediului, cât și compania care va gestiona acest sistem. Compania se numește RetuRO. În acționariatul ei intră, pe lângă statul român, și marii producători de băuturi răcoritoare, de bere și comercianții din România.

Trebuie să intre în vigoare nu neapărat pentru că este o țintă înscrisă în lege, un jalon (n.red. – fiind) data de 30 noiembrie, ci pentru că, așa cum am spus la început, vorbim de al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa, după cel din Germania”, a detaliat Mircea Fechet.

Este vorba de o cantitate importantă de doze de suc și de bere ori de ambalaje din PET și sticle. Tocmai de aceea nu poate fi acceptată prelungirea termenului de punere în funcțiune.

“Vorbim de 6 până la 7 miliarde de recipiente ce urmează a fi duse acolo unde le e locul, respectiv în instalațiile de reciclare din România. Iar din acest punct de vedere, așa cum mi-am anunțat și colegii din minister, așa cum am anunțat și board-ul de conducere al companiei, nu voi accepta nici o zi de întârziere în implementarea sistemului”, a mai spus Mircea Fechet.

SGR, cel mai mare proiect de colectare și reciclare a ambalajelor

Sistemul Garanție Returnare (SGR) va fi cel mai mare proiect de colectare și reciclare a ambalajelor realizat la nivel național.

Cumpărătorii vor plăti o garanție de 0,50 lei când vor cumpăra produse în ambalaj de sticlă, doză sau din PET (polietilen tereftalat) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Scopul acestui sistem este de a introduce ambalajele într-o economie circulară, ajutând România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european care cer, spre exemplu, ca până în anul 2025 să se colecteze 77% din ambalajele fabricate din PET puse pe piață, iar până în anul 2029 – 90%.

De asemenea, sistemul va ajuta la atingerea și chiar depășirea noilor ținte de colectare și reciclare pentru restul tipurilor de materiale, și anume 75% pentru sticlă și 60% aluminiu, începând cu anul 2030.

Interviul integral cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor poate fi urmărit AICI:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Cum pot fi salvate pădurile de la tăiere. Ministrul Mediului: ”Monitorizăm din satelit, aerian și cu camere de supraveghere”

EXCLUSIV VIDEO | Scapă de împușcare cei 426 de urși, așa cum a semnat Tánczos Barna? Fechet: ”Nu sunt de acord cu vânătoarea la urs pentru trofeu”

EXCLUSIV VIDEO | Câte gospodării din România se încălzesc cu lemn de foc? Surpriză – un număr extraordinar de mare! Ce este de făcut?

EXCLUSIV VIDEO | Noul sistem de reciclare a ambalajelor din sticlă, plastic și aluminiu va scumpi toate tipurile de băuturi vândute în România. ”Protecția mediului este o activitate care costă”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Eclipsă inelară de Soare astăzi. De la ce oră și în ce regiune poate fi...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
ULTIMĂ ORĂ! Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu
Anvelopele M+S, interzise în Germania începând cu această lună
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
O legendă a televiziunii s-a stins! A fost un actor cu un suflet extraordinar și...
Simona Halep a spus DA! Românca a confirmat evenimentul din februarie
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cunoscutul fotbalist Andrea Capone, găsit mort într-o cameră de hotel. Care a fost, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
„Declin anormal” al temperaturilor pe suprafața Lunii! Ce s-a întâmplat cu satelitul natural al Pământului?