Una dintre cele mai prestigioase facultăți din România se confruntă cu o situație stranie după ce interesul a scăzut dramatic pentru una dintre specializările cele mai cautate de angajatori la nivel mondial. Studenții care obțin această specializare pot câștiga lejer 5.000 de euro pe lună.
Facultatea de Petrochimie din cadrul Universității Petrol Gaze (UPG) din Ploiești se confruntă cu o situație neobișnuită la concursul de admitere din iulie 2023, deoarece numai șase candidați s-au înscris pentru programul de studii în limba engleză. În ciuda faptului că facultatea oferă 50 de locuri pentru viitorul an universitar, interesul este surprinzător de scăzut.
Facultatea de Petrochimie, cunoscută pentru formarea specialiștilor bine plătiți în domeniul său în întreaga lume, are de obicei un număr mai mare de candidați străini, mai ales din fostul spațiu sovietic, Africa și zona arabă. Cu toate acestea, anul acesta, numărul candidaților este mult mai mic decât în trecut.
Prorectorul UPG Ploiești, Alina Brezoi, subliniază că este prea devreme să tragă concluzii definitive, deoarece procesul de admitere continuă cu o a doua etapă în lunile august și septembrie.
Deși specializarea în ingineria petrolului și petrochimie este recunoscută pentru nivelul ridicat de dificultate, atrăgând de obicei studenți care aspiră la salarii atractive și oportunități de angajare în străinătate, numărul de candidați nu reflectă în prezent această tendință.
Nu numai programul de Petrochimie în limba engleză are puțini candidați, ci și varianta în limba română întâmpină o scădere a interesului. Această disciplină universitară se remarcă prin pregătirea specialiștilor printre cei mai bine plătiți în lume.
Universitatea are și alte două facultăți – medicină și navigație – un succes răsunător în a asigura un loc de muncă bine plătit absolvenților săi în străinătate, cu salarii care pot ajunge la peste 5.000 de euro pe lună, sau chiar zeci de mii de euro.
În ciuda scăderii interesului pentru acest domeniu, Universitatea Petrol Gaze din Ploiești oferă în continuare o varietate de programe de studii, inclusiv cele din domeniile umaniste, într-un efort de a răspunde nevoilor diverse ale studenților și de a menține prestigiul universității, potrivit Ziare.com.