În data de 20 iulie s-a întrunit Comisia Unificată de Control (CUC), iar delegația Republicii Moldova a condamnat, cu fermitate, ”acțiunile violente” care au dus la asasinarea activistului civic Oleg Horjan.
Comisia Unificată de Control este o forță trilaterală de menținere a păcii și o structură de comandament militar comună, formată din trimiși ai Republicii Moldova, Transnistriei și Rusiei, care operează în ”zona de tampon” de la frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina.
Teritoriul disputat este controlat de așa-zisa Republică Moldovenească Nistreană.
Potrivit informațiilor publicare pe site-ul Guvernului Republicii Moldova, Ședința Comisiei Unificate de Control a avut loc la Bender.
”Comandamentul Militar Întrunit a prezentat raportul privind situația în Zona de Securitate pentru săptămâna precedentă. Comisia a confirmat în funcție doi observatori militari din partea Republicii Moldova.
Au continuat discuțiile pentru luarea unei decizii pe problematica posturilor ilegale ale structurilor de forță transnistrene și eliminarea acestora din Zona de Securitate”, s-a transmis pe site-ul Guvernului Republicii Moldova.
Asasinarea lui Oleg Horjan a dus la declanșarea a două anchete paralele, una făcută de autoritățile de la Chișinău, iar cealaltă de autoritățile de la Tiraspol.
Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a a propus inițierea cercetării circumstanțelor cazului sub egida Misiunii OSCE, dar și prezența la fața locului a ”specialiștilor din cadrul organelor de aplicare a legii pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală”.
”În atenție a fost adus cazul morții violente a activistului civic Oleg Horjan, care s-a produs în satul Sucleia situat în perimetrul Zonei de Securitate. Delegația Republicii Moldova a condamnat cu fermitate acțiunile criminale care au luat viața unui om.
Având în vedere Principiile de cooperare între Misiunea OSCE în Moldova și Comisia Unificată de Control în Zona de Securitate, semnate la 10 decembrie 2004, delegația Chișinăului a propus inițierea cercetării circumstanțelor cazului sub egida Misiunii OSCE.
De asemenea, s-a cerut acces la fața locului pentru specialiștii din cadrul organelor de aplicare a legii pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală în conformitate cu legislația”, s-a mai precizat pe site-ul Guvernului Republicii Moldova.
Sursa foto – stiri.md
Citește și: