Prima pagină » Actualitate » Cum va arăta PĂMÂNTUL peste 200 de milioane de ani: Dispar cele 7 continente

Cum va arăta PĂMÂNTUL peste 200 de milioane de ani: Dispar cele 7 continente

Cum va arăta PĂMÂNTUL peste 200 de milioane de ani: Dispar cele 7 continente
Cum va arăta Pământul peste 200 de milioane de ani: Dispar cele 7 continente

Pământul este în continuă schimbare și așa a fost încă de la apariția sa. Așa cum acum 200 de milioane de ani Terra era cu totul diferită de cum o știm astăzi, peste încă 200 de milioane de ani, ea nu va mai semăna deloc cu forma sa actuală.

Acum aproape 200 de milioane de ani, pe Pământ exista un singur continent: Pangeea. De-a lungul vremurilor, însă, acesta s-a divizat, Pământul ajungând să aibă cele șapte continente pe care le cunoaștem astăzi.

Doctor în Ştiințele Pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, în SUA, actualmente expert în Mexic și Japonia, Vlad Manea a explicat pentru Adevărul cum ar putea arăta Terra peste 200 de milioane de ani.

„Întotdeauna când analizăm planeta Pământ este bine să o analizăm la nivelul întregului Sistem Solar. De exemplu, Terra este formată dintr-un mozaic de plăci tectonice, pe când celelalte planete – Mercur, Marte, și se pare chiar și Venus – sunt planete monoplacă. Asta înseamnă că ele sunt alcătuite dintr-o singură placă, o singură carcasă de jur-împrejur, precum un ou.

Planeta Pământ este alcătuită din plăci tectonice oceanice și continentale, iar aceste plăci tectonice nu au avut aceeași formă ca acum. De fapt, acestea se află într-o continuă schimbare de formă, unele se nasc chiar în acest moment, altele dispar chiar în acest moment, iar altele există încă din momentul inițial de formare a Pământului. Este vorba de marile plăci continentale – America de Nord, America de Sud, Eurasia, Africa și așa mai departe”, explică cercetătorul.

Pământul ne arată că istoria se repetă

Aceste schimbări ale continentelor și plăcilor continentale au o anumită ciclicitate, iar oamenii de știință iau în calcul două variante. Prima ar fi că, peste aproximativ 200 de milioane de ani, toate continentele, mai puțin Antarctica, se vor deplasa spre emisfera nordică.

O a doua ipoteză este aceea că Pământul va avea din nou un singur continent, care ar urma să se întindă de la Ecuator până în emisfera nordică și cea sudică.

„Dacă unim America de Sud cu Africa și America de Nord cu Europa de Vest, practic am închis Oceanul Atlantic și formăm un singur continent. Dar mai sunt și celelalte: Australia, Antarctica. Formăm un singur continent, după care acest supercontinent rămâne stabil o perioadă de timp, după care începe să se fisureze, iar procesul de separare se reia în direcția opusă. Și iar se formează alte plăci oceanice“, explică Manea.

Oamenii de știință vorbesc de o ciclicitate în acest sens. Acest ciclu se repetă la circa 500 de milioane de ani. De exemplu, înainte de Pangeea, a existat supercontinentul Rodinia, acum circa 900 de milioane de ani. Și asta nu e tot. Înainte de Rodinia, Terra a avut un alt continent imens, Nuna, în urmă cu peste un miliard și jumătate de ani, mai arată sursa citată.

Sursa foto: Shutterstock

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele