Doi turiști britanici, Maryssa și Shaun Gray, au rămas impresionați de mâncarea tradițională românească. Cei doi au vizitat mai multe locuri din țară și au testat mai multe preparate culinare, între care și sarmale.
Atât Maryssa, cât și Shaun sunt artiști tatuatori. Cei doi călătoresc în lume din ianuarie 2022, iar în acest an au început un mare tur al Europei. Timp de trei săptămâni, cei doi britanici au stat în România și au vizitat orașe precum București, Brașov, Sibiu, Timișoara și Cluj-Napoca.
Filmările postate de Maryssa și Shaun pe YouTube au strâns în doar câteva săptămâni peste 70.000 de afișări și au deschis și altor străini „apetitul” de a vizita România.
„Bucătăria românească este unică și ne-am distrat atât de mult când încercăm alimente și băuturi noi. Dacă România nu este pe lista ta, asigură-te că este acum! Mâncăruri pe care le-am încercat în București: mici, zacuscă jumări, ardei copți, covrigi tradiționali, ciorbă, sarmale, papanași și gogoși”, spun cei doi britanici.
Într-unul dintre clipurile postate pe YouTube, cei doi au testat mai multe mâncăruri, între care și sarmale cu mămăligă.
„Am așteptat pentru acest moment toată ziua. Voi încerca sarmale, ceea ce e o carne tocată pusă în foi de varză. Abia aștept să le gust. Sunt servite cu mămăligă, un pic de varză tocată și un ardei iute.
Nu știu exact cum se mănâncă, presupun că se folosesc cuțitul și furculița, nu ca la mici, care se mănâncă cu mâna. Nu știu cum să explic aroma acestui preparat. Sunt atât de multe arome. Are gust de suc de roșii, de varză și carne. Este foarte bun”, spune Maryssa.
Maryssa și Shaun au spus că s-au îndrăgostit de România și de oamenii ei. „Ne-am simțit foarte bine aici și ne-am bucurat de fiecare moment”, a spus Shaun. „Ne dorim să revenim cât mai curând posibil.”