Prima pagină » Actualitate » FOTO-VIDEO. Afacerea inedită cu care dai lovitura! Românii au renunțat la caiși și cultivă kiwi. Cât costă un lăstar

FOTO-VIDEO. Afacerea inedită cu care dai lovitura! Românii au renunțat la caiși și cultivă kiwi. Cât costă un lăstar

Nu puțini sunt românii care vor să se lanseze în afaceri. Unii merg pe „drumul bătătorit” și aleg se investească în domenii considerate sigure. Alții, însă, mizează pe idei inedite. Este și cazul unor agricultori care au renunțat să mai îngrijească meri, peri sau caiși și au început să cultive …. kiwi.

De exemplu, în Periș, Ilfov, există o pepinieră unde se cultivă kiwi, smochini sau kaki.

„În ultimul timp, văzând că culturile clasice nu mai dau rezultate, au înfiinţat culturi de smochini, de kaki, într-adevăr sunt mult mai uşor de cultivat”, este de părere Bianca Ştefănoiu, agricultoare.

Partea bună este că smochinii, pomii de kiwi, kaki sau jujuba s-au aclimatizat cu succes în ţara noastră. În plus, deocamdată, nu au apărut dăunători care să afecteze astfel de culturi.

„Încă nu au boli şi dăunători care să le afecteze, din cauza asta mulţi au renunţat la cultura pomilor de cais şi se reprofilează către cultura pomilor de kaki”, adaugă Bianca Ştefănoiu.

Afacerea inedită cu care dai lovitura! Românii au renunțat la caiși și cultivă kiwi. Cât costă un lăstar / Sursa foto: captură video

Afacerea inedită cu care dai lovitura! Românii au renunțat la caiși și cultivă kiwi. Cât costă un lăstar

Cât costă un lăstar de kiwi

Pepiniera din Periş vinde un lăstar de kaki cu 100 de lei. Iar un exemplar de kiwi ajunge la 120 de lei. Când vine vorba de kiwi, chiar soiul românesc e cel mai profitabil.

„Suntem lângă un soi nou românesc de kiwi, se numeşte ki-giant, pentru că fructele ajung la dimensiuni foarte mari. Depăşeşte 180 de grame”, a declarat Florin Stănică (Facultatea de Horticultură).

Plantele exotice sunt crescute şi la Facultatea de Horticultură din Bucureşti. Pentru specialiştii de aici, sunt plantele viitorului, conform Observator News.

„Să nu uităm că acum câteva sute de ani noi nu mâncam tomate, de exemplu, nu mâncam nici ardei, nu mâncam nici fasole. Nici cartori şi nu aveam nici porumb. Aceste au fost introduse de pe alte continente”, a mai spus Florin Stănică.

Un alt avantaj al plantelor exotice este că dau rod mai târziu în an. Astfel, nu sunt afectate de îngheţurile de primăvară, precum cele autohtone.

Sursa foto: captură video

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și