EXCLUSIV | Bătrânul care a murit după ce a ajuns într-un azil avea pneumonie și stafilococ auriu, dar căminul voia să îl trimită la Psihiatrie (Ep. 2)

EXCLUSIV | Bătrânul care a murit după ce a ajuns într-un azil avea pneumonie și stafilococ auriu, dar căminul voia să îl trimită la Psihiatrie (Ep. 2)
Caracter ilustrativ
Publicat: 31/07/2023, 07:00

Responsabilii căminului de bătrâni din București unde era internat bărbatul care a murit, în condiții suspecte, la mai puțin de o lună după ce a fost adus, pe picioare, de familie, ar fi încercat să mute pacientul într-un spital de psihiatrie, pe motiv că are ”depresie severă”, deși acesta avea o afecțiune pulmonară foarte gravă, făcea febră și era deshidratat, iar la spital s-a descoperit și o infecție cu stafilococ auriu. Familia susține că responsabilii centrului ar fi acționat în secret, în condițiile în care ar fi evitat să anunțe familia despre starea gravă a bărbatului, deși era una dintre obligațiile din contractul pe care l-au încheiat când l-au dus pe bătrân în cămin. 

Gândul a arătat, în prima parte a acestui caz care a fost investigat de procurori (informații AICI), cum a ajuns Florin Mirea, în vârstă de 64 de ani, să fie internat, în cursul anului 2013, în Centrul Healthy Living din Sectorul 1. Bărbatul fusese diagnosticat cu Alzheimer și avea nevoie de îngrijire specială, motiv pentru care familia a luat decizia să-l interneze în centrul din Sectorul 1, care avea în grijă mai multe persoane cu aceeași boală, având încredere că va fi în siguranță și bine îngrijit din punct de vedere medical.

Florin Mirea nu a mai trăit însă decât 17 zile de la internarea în căminul de bătrâni, decesul fiind cauzat, potrivit actelor medicale de la dosar, de o afecțiune gravă la plămâni, complicată de un stafilococ auriu.

  • Bărbatul a fost internat în 12 noiembrie 2013, la Centrul Healthy Living, în baza unui contract încheiat între societatea care administrează acest azil și membri ai familiei lui Florin Mirea, în care erau trecute obligațiile pentru ambele părți.
  • În a cincea zi de la internarea în centrul pentru seniori, Florin Mirea intra în „colaps-șoc”, situație medicală generată – conform tuturor actelor din dosar – nu de bolile cronice cu care era cunoscut, ci de o bronhopneumonie.
  • În seara zilei de 16 niembrie 2013, bărbatul a fost dus cu ambulanța la Spitalul Floreasca, unde a fost diagnosticat cu bronhopneumonie și colaps-șoc.
  • Câteva ore mai târziu, în noaptea de 16 spre 17 noiembrie 2013, Spitalul Floreasca cere o ambulanță să-l ducă – sub alertă de urgență grad zero, cod roșu, la Spitalul ”Victor Babeș”.
  • În 17 noiembrie 2013, medicii de la Spitalul ”Victor Babeș” care l-au investigat, au stabilit, printre diagnostice: sindrom febril, bronșită acută, sepsis sever cu punct de plecare stafilococ auriu, insuficiență respiratorie acută.
  • În 27 noiembrie 2013, Florin Mirea a murit, în Spitalul ”Victor Babeș”.

Familia lui Florin Mirea a formulat o plângere penală, care a ajuns pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 în 2015, printre acuzații fiind ”ucidere din culpă” sub forma malpraxisului și ”neglijență în serviciu”. Ancheta a durat mulți ani, iar în final dosarul s-a închis, pe motiv că faptele pentru cre familia a adus acuzații s-au prescris.

Între timp, SC Healthy Living SRL care, în 2013, era situată în Drumul Ponoarele nr. 8, Sectorul 1, și-a schimbat denumirea. Acum, afacerea se numește Asociația Phoenix Home – Centrul Seniori Coralilor și este condusă de aceeași persoană care ocupa funcția de director și în perioada în care a avut loc tragedia, aceasta fiind medic de profesie.

Ambulanță cerută pentru a-l duce la Spitalul de Psihiatrie, deși avea pneumonie

Familia celui decedat a depus, în 2015, o plângere penală în care este menționat și numele proprietarei Centrului. În plângerea depusă la dosar se arată că directoarea nu ar fi alertat prompt rudele bărbatului, în legătură cu starea lui de sănătate, iar când a fost constrânsă să ia o măsură, aceasta ar fi dorit să îl trimită pe Florin Mirea la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia”.

Florin Mirea avea, la acel moment, o afecțiune directă a plămânilor, așa cum scrie în actele medicale de la dosar, emise de ambulanțieri și medicii de specialitate de la Spialul Clinic de Urgență „Floreasca” și de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș”.

Din răspunsul Serviciului de Ambulanță, pe care îl vom prezenta integral, reiese că directoarea Centrului Healthy Living ar fi solicitat intervenția unui echipaj care să îl transporte pe Florin Mirea la Spitalul de Psihiatrie „Obregia”, pentru ”diagnostic prezumtiv depresie severă”. Din restul actelor nu reiese clar motivul concret pentru care femeia ar fi stabilit această măsură, în contextul în care pacientul se simțea rău din cauza unei boli pulmonare.

Solicitare în data de 16.11.2013, ora 20:21:01, efectuată de Dr. Grigore C. (Grigore Corina, directoarea Centrului Healthy Living – n.r.), cu diagnostic prezumtiv depresie severă și diagnostic principal sindrom depresiv, urgență de grad 1 cod galben, fără risc vital imediat, dar cu risc de agravare în orele sau zilele următoare”, se arată în răspunsul oficial obținut de membrii familiei lui Florin Mirea, document depus la dosarul cauzei.

Primul spital vede starea gravă a pacientului și cere ambulanță pentru ”urgență cod roșu”

În același răspuns, Serviciul de Ambulanță detaliază și a doua intervenție pentru Florin Mirea. Din solicitare rezultă că bărbatul era, în noaptea de 16 spre 17 noiembrie 2023, la Spitalul de Urgență Floreasca, care, după ce l-a diagnosticat cu bronhopneumonie și ”colaps-șoc”, a solicitat un echipaj de ambulanță ca să îl ducă la Spitalul ”Victor Babeș, cu recomandare de internare pentru ”urgență grad zero, cod roșu”.

Solicitare în data de 17.11.2013, ora 03:09:41, efectuată de Spitalul Floreasca, cu diagnostic prezumtiv colaps-șoc și diagnostic principal bronhopneumonie, urgență de grad zero, cod roșu, conform solicitării de internare la Spitalul Clinic „Dr. Victor Babes”, se arată în același document, pe care îl prezentăm integral, în exclusivitate.

Al doilea spital depistează la pacientul adus din azil și o infecție cu stafilococ auriu

În plângerea penală, familia lui Florin Mirea explică, având la bază actele medicale emise de instituții publice, starea în care a fost ridicat bărbatul de la Centrul Healthy Living.

„La data internării (în Centrul Healthy Living – n.r.), asistatul, domnul Mirea Florin, suferea de două afecțiuni cronice, respectiv: maladia Alzheimer și boala Parkinson, având o stare de sănătate stabilă, monitorizată atent sub tratamentul și îngrijirea zilnică a membrilor familiei sale.

După patru zile de la internare, în seara zilei de 16.11.2013, am fost contactată telefonic de către d-na dr. Corina Grigore, care mi-a comunicat că soțul meu «nu se simte prea bine» și că ar recomanda internarea sa în Spitalul Clinic de Psihiatrie «Profesor Doctor Alexandru Obregia» – București.

La ora 20:21:01, d-na dr. Corina Grigore apelează Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, menționând: diagnosticul prezumtiv de depresie severă (diagnostic principal depresiv), urgență de grad 1, cod galben – conform Adresei nr. 4406/17.01.2014 de la Serviciul de Ambulanță București – Ilfov.

Soțul meu este transferat cu ambulanța la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, pe fișa de examinare existând următoarele diagnostice: sindrom febril; sindrom de deshidratare; insuficiență respiratorie acută; proces pneumonie cu minimă pleurezie; boala Parkinson, demență Alzheimer (formă mixtă) și sindrom confuzional.

După câteva ore, pacientul este transportat de la Spitalul Floreasca cu ambulanța (solicitare din data 17.11.2013, ora 03:09:41) la Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeș”, sub diagnosticul prezumtiv de colaps-șoc, diagnostic principal de bronhopneumonie, urgență grad zero, cod roșu (conform Adresei nr. 4406/17.01.2014 de la Serviciul de Ambulanță București – Ilfov).

La internarea în Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeș” – 17.11.2013 ora 03.50 — au fost stabilite următoarele diagnostice ale pacientului Florin Mirea, și anume: sindrom febril, demență tip Alzheimer, boala Parkinson, bronșită acută. În urma investigațiilor medicale clinice, s-a constatat că soțul meu suferea de: sepsis sever cu punct de plecare stafilococ auriu, insuficiență respiratorie acută (conform Adresei nr. 716/16.01.2014 de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”).

Cu tot tratamentul medicamentos și procedurile medicale administrate la Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeș”, la data de 27.11.2013, soțul meu a decedat, cauzele decesului fiind cele stabilite în Certificatul Constatator al decesului nr.278/28.11.2013, respectiv: stop cardio-respirator (cauza directă) provocat de insuficiență respiratorie acută (cauza antecedentă), determinată de un sepsis sever cu punct de plecare respirator, bronhopneumonie cu stafilococ auriu, sindrom de deshidratare acut (stări morbide inițiale)”, se arată în plângerea penală depusă la acea vreme la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3.

Cum explică directoarea căminului de bătrâni că nu a anunțat repede familia

După decesul lui Florin Mirea, la solicitarea familiei acestuia de a lămuri ce s-a întâmplat în cele cinci zile în care a stat internat în Centrul Healrthy Livind, directoarea Corina Grigore ar fi menționat că starea de sănătate a pacientului s-ar fi agravat foarte repede, încercând astfel să evite să explice de ce nu a alertat imediat familia când a observat că starea acestuia se agravează.

„Considerăm că de la plecarea din centrul de îngrijire cu diagnosticul «depresie severă» până la examinarea de către medicii Spitalului Floreasca, într-un interval temporal de maximum o oră și jumătate, soțul meu nu avea cum să «dobândească» sindromul febril, sindromul de deshidratare acut, pleurezia și insuficiența respiratorie acută”, a mai scris familia lui Florin Mirea în plângerea penală.

În viziunea familiei bărbatului, atât directoarea, cât și personalul centrului nu au procedat conform contactului încheiat, pentru că nu ar fi monitorizat și supravegheat atent starea pacientului.

„Concluzia sigură este aceea că, fiind internat în centrul de îngrijire, soțul meu a fost infectat cu stafilococul auriu, dobândit o bronhopneumonie cu stafilococ auriu (diagnostic pus pe data de 17.11.2013 la Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeș”) care a cauzat pleurezia și insuficiența respiratorie acută, manifestată și prin sindromul febril care nemonitorizat și netratat la timp, i-a provocat sindromul de deshidratare acut și, în final, decesul.

În aceste condiții, persoana juridică SC Healty Living SRL, reprezentată prin dr. Corina Grigore, prin personalul (medical și nemedical) angajat, NU și-a îndeplinit obligațiile contractuale de a supraveghea și a monitoriza permanent starea de sănătate a Asistatului, nu au sesizat faptul că acesta avea dificultăți respiratorii și febră foarte mare, care i-a și provocat deshidratarea acută, ba mai mult, au considerat că acesta se află doar intr-o stare depresivă, ignorându-i simptomatologia patologică complicată și cu o pleurezie.

Consider că angajații centrului de îngrijire nu au supravegheat și monitorizat asistatul în conformitate cu prevederile contractuale, nu au depistat din stadiu incipient înrăutățirea stării de sănătate a acestuia și nu au anunțat în timp util Serviciul de Ambulanță pentru asistența medicală de urgență care se impuneau la acel moment, generând o neglijență profesională, care, totuși, ar fi putut fi evitată, având ca drept rezultat pierderea vieții Asistatului.

Considerăm că întreg comportamentul personalului medical și nemedical al centrului de îngrijire SC Healty Living SRL în perioada 12.11 – 16.11.2013, manifestat față de Asistatul Mirea Florin, îndeplinește conținutul constitutiv al infracțiunilor prevăzute și pedepsite de art. 192 al. 2 C.pen. (art. 178 al. 2 C.pen. de la 1969) și art. 298, 308 raportat la art. 175 al. 2 C.pen. (art. 249, 258 raportat la art. 147 al. 2 C.pen. de la 1969)”, se mai arată în plângerea penală.

Acuzațiile aduse de familia lui Florin Mirea sunt, potrivit articolelor din Codul penal menționate în plângere, de ”ucidere din culpă ca urmare a nerespectării dispozițiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exercițiul unei profesii sau meserii”, ”neglijență în serviciu” și ”infracțiuni de corupție și de serviciu comise de persoana care exercită un serviciu de interes public”.

Familia spune că Florin Mirea s-ar fi infectat în azil cu stafilococul auriu

În plângerea făcută la Parchet în 2015, familia a mai arătat că, la internarea în Centrul Healty Living, Florin Mirea nu a fost evaluat medical, iar în afara afecțiunilor cronice – boală Parkinson și demență Alzheimer -, nu a prezentat alte simptome ale vreunor afecțiuni acute.

În condițiile în care, odată ajuns la Spitalul ”Victor Babeș”, se descoperă că are stafilococ auriu, familia acuză că l-a contactat în cele cinci zile în care a stat în Centrul Healthy Living.

”Pe perioada de instituționalizare în Centrul de îngrijire, victima Mirea Florin a contactat stafilococul auriu, care, pe fondul organismului imuno-depresiv și tarat datorită afecțiunilor cronice, a dezvoltat rapid o bronhopneumonie și pleurezie.

Dacă personalul centrului și-ar fi îndeplinit cu diligență obligația de a monitoriza optim starea de sănătate a pacientului, și-ar fi putut da seama că acesta suferă de insuficiență respiratorie acută și un sindrom febril! Un simplu consult medical de specialitate ar fi fost suficient pentru depistarea pleureziei și a temperaturii crescute a Asistatului!

Dacă personalul specializat angajat ar fi prestat serviciile medicale cu îndemânare, grijă rezonabilă, responsabilitate și profesionalism, ar fi putut preveni degradarea rapidă a stării de sănătate a victimei. Lipsa de supraveghere, diligență, grijă și neglijarea totală a Asistatului aflat într-o stare febrilă puternic a condus la apariția sindromului de deshidratare acut și la înrăutățirea ireversibilă a stării de sănătate.

Anunțarea aparținătorilor și apelul către Serviciul Ambulanță s-a realizat mult prea târziu și, mai mult, diagnosticarea făcută de d-na dr. Corina Grigore la chemarea ambulanței – depresie severă, urgență grad 1, cod galben – a fost totalmente eronată, probând împrejurarea că aceasta nici măcar nu a procedat la o minimă consultare a bolnavului, nerespectându-și astfel obligațiile impuse de deontologia medicală și de contractul nr. 09/12.11.2013 ( punctul 1 lit. e, h, j, i)!

Dacă victima era supravegheată permanent și monitorizată corespunzător, nu ajungea să fie preluată de către Serviciul de Ambulanță București – Ilfov într-o stare critică, toate intervențiile medicale ulterioare fiind de prisos”, a mai notat avocatul familiei în plângerea făcută în 2015.

În episodul următor, Gândul va prezenta, detaliat, modul în care statul român, prin instituțiile abilitate, Poliția și Parchetul, au derulat ancheta în acest caz, precum și motivele soluției, una de clasare pe motiv de intervenire a prescripției.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Un bătrân cu deficiențe moare la câteva zile de la internarea într-un azil din București și cazul rămâne nelămurit de zece ani

EXCLUSIV | Discuții halucinante din „azilele groazei”. Bătrânii erau bătuți, subnutriți, cu musculatura atrofiată. „Băi, ești nebună, e neagră toată!”

EXCLUSIV | Dezvăluiri șocante din ”azilele groazei”. ”A bătut-o folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Două țări și-au unit forțele comerciale și vor să cucerească Europa