Guvernul a decis să majoreze valoarea TICHETELOR de masă. Ciolacu: „Un gest cât se poate de firesc. Îndeplinim încă două jaloane din PNRR”

Guvernul a decis să majoreze valoarea TICHETELOR de masă. Ciolacu: „Un gest cât se poate de firesc. Îndeplinim încă două jaloane din PNRR”
Premierul Marcel Ciolacu
Publicat: 27/07/2023, 12:00
Actualizat: 27/07/2023, 13:11

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul a decis să majoreze valoarea tichetelor de masă în ședința de joi, îndeplinind totodată două jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu privire la guvernanța corporativă a companiilor de stat.

UPDATE: Guvernul majorează în două etape valoarea tichetului de masă, respectiv de la 1 august 2023 și din 1 ianuarie 2024

„Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, majorarea valorii tichetului de masă în contextul scăderii puterii de cumpărare a populaţiei, ca urmare a războiului din Ucraina și a liberalizării preţurilor la energie.

Având în vedere că valoarea acestor tichete a rămas neschimbată în ultimele două semestre, deși prețul alimentelor cât și al utilităților au crescut semnificativ, Executivul a decis majorarea în două etape a acestei valori: de la 30 de lei la 35 de lei, începând cu data de 1 august 2023, respectiv 40 de lei din 1 ianuarie 2024.

Totodată, prin derogare de la art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, nivelul nominal al tichetului de masă, de până la 40 lei/tichet/zi, se va aplica și în primele două luni ale semestrului II ale anului 2024, respectiv august 2024 și septembrie 2024”, au transmis reprezentanții Ministerului Muncii.

Știrea inițială

Astfel, valoarea tichetelor de masă va crește la 35 lei începând cu data de 1 august și la 40 lei începând cu 1 ianuarie.

„Creștem valoarea tichetelor de masă, măsură anunțată deja din prima săptămână de guvernare drept prioritate a acestui mandat. Majorăm această valoare de la 30 la 35 lei lunar, începând cu 1 august, și vom ajunge la 40 lei pe lună de la 1 ianuarie 2024. E un gest cât se poate de firesc, ținând cont de inflația din acest an”, a declarat premierul.

În plus, premierul Ciolacu a anunțat adoptarea a două acte normative privind guvernanța companiilor de stat, care reprezintă jaloane importante din PNRR.

„Deoarece avem un ritm alert pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR, aprobăm astăzi două acte normative ce închid jaloane cheie din acest plan.

Este vorba de organizarea și funcționarea agenției pentru monitorizarea și evaluarea performanțelor întreprinderilor publice. Adoptăm și normele metodologice privind guvernanța corporativă la companiile de stat. Vreau să vă amintesc că ele sunt și obiective majore în procesul de aderare la OCDE”, a precizat șeful Guvernului.

Pe agenda ședinței de joi a Guvernului Ciolacu se află și o hotărâre de guvern (HG) privind organizarea și funcționarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), agenția responsabilă cu gestionarea companiilor de stat.

Conform proiectului de hotărâre de guvern, veniturile AMEPIP vor fi semnificative, incluzând un tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale ale companiilor de stat, precum și 30% din amenzile aplicate companiilor de stat care nu respectă anumite condiții.

Planul Guvernului pentru reducerea deficitului bugetar

Guvernul are în vedere un plan de măsuri pentru reorganizarea sistemului bugetar, care va include desființarea a aproximativ 200.000 de posturi vacante. Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar de săptămâna viitoare, spun surse din cadrul Executivului.

În cadrul acestui plan, se are în vedere, de asemenea, reorganizarea unor ministere și comasarea unor instituții subordonate acestora, stabilindu-se un calendar cu termene precise pentru realizarea acestor măsuri până la 1 ianuarie 2024.

Coaliția de guvernare lucrează la elaborarea unui set de măsuri fiscale cu obiectivul principal de a reduce deficitul bugetar, au explicat sursele guvernamentale.

Printre aceste măsuri se discută despre eliminarea unor excepții privind plata CASS (Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate) în sectoare precum construcțiile, agricultura și industria alimentară, precum și menținerea a doar două cote de TVA, una de 9% și una de 19%. De asemenea, se ia în considerare introducerea unui impozit de 1% pentru proprietățile cu o valoare mai mare de 500.000 de euro, potrivit Agerpres.

Potrivit surselor citate, banii colectați din impozitarea proprietăților cu valoare mai mare de 500.000 de euro vor fi direcționați către un fond dedicat autorităților locale pentru cofinanțarea proiectelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar