Miniștrii Cercetării și Inovării din Uniunea Europeană și-au dat mâna pentru dezvoltarea tehnologică, sub egida Spațiului European de Cercetare (ERA). România și-a exprimat poziția, la reuniunea informală a miniștrilor de resort, de la Santander, din 27-28 iulie, de a deveni un hub regional.
Spațiul European de Cercetare urmărește crearea unei piețe unice a UE pentru cercetare, inovare și tehnologie. Lansat în 2000, SEC a contribuit la stimularea cercetării și inovării (C&I) în UE prin încurajarea liberei circulații a cercetătorilor și a cunoștințelor și prin alinierea politicilor și a programelor naționale de cercetare.
Am susținut în adunările plenare, poziția României de a deveni un hub regional de cercetare/dezvoltare pentru teme cruciale ale viitorului Europei: tehnologii inovatoare, digitalizare, energie și educație. Cât timp suntem orientați către transferul tehnologic și urmărim să avem politici comune cu alte state membre, putem contribui la ambiția europeană de a crea o piață unică, fără frontiere pentru cercetare, inovare și tehnologie, a precizat ministrul Cercetării, Bogdan Ivan.
Recomandarea Consiliului privind un Pact pentru Cercetare și Inovare în Europa din 26 noiembrie 2021 solicită coordonarea politicilor la nivelul Uniunii și suport, de la etapele de planificare strategică și proiectare până la implementare și etape de monitorizare, pentru a asigura progresul către prioritățile ERA.
Cât timp suntem orientați către transferul tehnologic și urmărim să avem politici comune cu alte state membre, putem contribui la ambiția europeană de a crea o piață unică, fără frontiere pentru cercetare, inovare și tehnologie, a precizat Bogdan Ivan.