Războiul din Ucraina intră luni în ziua cu numărul 523, iar GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara cu care România are cea mai mare graniță din flancul estic al NATO.
UPDATE 3: Zelenski: „Războiul este „treptat” împins înapoi pe teritoriul rusesc. Agresiunea rusă a dat faliment”
Războiul se întoarce „treptat” pe teritoriul Rusiei, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o nouă rundă de atacuri cu drone asupra Moscovei.
„Agresiunea rusă a dat faliment pe câmpul de luptă. Astăzi este a 522-a zi a așa-numitei ‘operațiuni militare speciale’, pe care conducerea rusă se aștepta să dureze o săptămână sau două”, a declarat Zelenski.
„Ucraina este din ce în ce mai puternică. Treptat, războiul se întoarce pe teritoriul Rusiei – în centrele sale simbolice și în bazele sale militare, iar acesta este un proces inevitabil, natural și absolut corect”, a adăugat el.
Zelenski a avertizat, totuși, că Rusia poate ataca în continuare infrastructura energetică critică a Ucrainei în această iarnă, așa cum a făcut anul trecut, cu efecte devastatoare. Președintele a declarat că duminică s-a întâlnit cu oficialii regionali pentru a discuta despre pregătirile pentru posibilele scenarii.
Duminică, Zelenski s-a întâlnit, de asemenea, cu luptători răniți și cu echipe medicale în timpul unei călătorii în regiunea Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei.
Atacuri pe teritoriul rusesc: Rusia a declarat că a doborât duminică trei drone ucrainene care încercau să atace Moscova, al doilea atac raportat asupra capitalei țării într-o săptămână.
În ultimele luni, Rusia a raportat, de asemenea, rachete ucrainene care au ajuns în orașe aflate la kilometri de graniță și incursiuni ale luptătorilor ruși anti-Kremlin aliniați cu Kievul.
UPDATE 2: O clădire guvernamentală din Rusia, lovită de o dronă ucraineană
O dronă ucraineană a lovit o clădire a Departamentului districtual de Afaceri Interne din Briansk, a declarat luni guvernatorul din Briansk, Aleksandr Bogomaz, într-o postare pe Telegram.
„Peste noapte, Forțele Armate ale Ucrainei au atacat districtul Trubchevsky. Un vehicul aerian fără pilot (UAV) a fost aruncat asupra clădirii Departamentului districtual al Afacerilor Interne. Nu s-au înregistrat victime. Există distrugeri ale acoperișului și ale ferestrelor. Serviciile operaționale lucrează în prezent la fața locului”, se arată în postarea lui Bogomaz.
⚡️A UAV flew into the police building in Bryansk. Video from local social networks.
👉Follow us @Flash_news_ua pic.twitter.com/z8kSPCLoM2— FLASH (@Flash_news_ua) July 30, 2023
Atacul raportat luni a avut loc după ce Rusia a declarat că a doborât duminică trei drone ucrainene care încercau să atace Moscova, acesta fiind al doilea atac raportat asupra capitalei țării într-o săptămână.
De asemenea, Rusia a declarat că a interceptat peste 22 de drone în Crimeea, peninsula pe care a confiscat-o ilegal în 2014.
UPDATE 1: „Rusia ar putea folosi arma nucleară dacă riposta Ucrainei va avea succes”, amenință Medvedev
Rusia ar putea fi forțată să folosească o armă nucleară dacă contraofensiva Ucrainei va avea succes, a declarat fostul președinte rus, Dimitri Medvedev, aliatul cheie al președintelui Vladimir Putin.
„Imaginați-vă că ofensiva… în tandem cu NATO, a reușit și s-a terminat cu o parte din teritoriul nostru care a fost luat. Atunci ar trebui să folosim arme nucleare în virtutea prevederilor decretului prezidențial rus”, a declarat Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, într-o postare pe Telegram.
„Pur și simplu nu ar exista altă soluție”, a adăugat fostul președinte rus. „Dușmanii noștri ar trebui să se roage la luptătorii noștri să nu permită ca lumea să se transforme în flăcări nucleare”.
Medvedev, care a ocupat funcția de președinte al Rusiei între 2008 și 2012, a avut un ton belicos pe tot parcursul invaziei Moscovei în Ucraina, evocând în mod repetat spectrul unui conflict nuclear.
În aprilie anul trecut, el a avertizat asupra expansiunii nucleare rusești în cazul în care Suedia și Finlanda ar adera la NATO. Helsinki s-a alăturat alianței de apărare la sfârșitul acelei luni, în timp ce calea Stockholmului către aderarea la NATO a fost deschisă la începutul acestei luni, după ce Turcia a renunțat la obiecțiile sale.
În septembrie, Medvedev a declarat că armele nucleare strategice ar putea fi folosite pentru a apăra teritoriile încorporate în Rusia din Ucraina.
Iar în ianuarie, în timp ce statele membre NATO dezbăteau noi livrări de arme către Ucraina, Medvedev a declarat că o înfrângere a Rusiei în război ar putea duce la un conflict nuclear.
„Înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convențional poate provoca izbucnirea unui război nuclear”, a scris Medvedev pe Telegram în ianuarie. „Puterile nucleare nu pierd conflicte majore de care depinde soarta lor, potrivit CNN.