România cumpără trei sisteme autopropulsate, a câte 18 obuziere, și peste 17.000 de proiectile explozive. Cât costă contractul scos la licitație

România cumpără trei sisteme autopropulsate, a câte 18 obuziere, și peste 17.000 de proiectile explozive. Cât costă contractul scos la licitație
Publicat: 31/07/2023, 15:48

Ministerul Apărării Naționale a scos la licitație restrânsă, prin Romtehnica, un nou pachet din programul de înzestrare, contract ce vizează cumpărarea a trei sisteme obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion. Obiectivul achiziției publice este de a asigura sprijinul prin foc indirect nemijlocit al forțelor de manevră, potrivit oficialilor Armatei.

Compania Națională Romtehnica, de sub autoritatea Ministerului Apărării (MApN), a lansat licitația pentru cumpărarea de artilerie autopropulsată. Este vorba de trei sisteme obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, a câte 18 obuziere, plus muniția aferentă.

Anunțul de participare la fost publicat pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pe 30 iulie, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor și deschiderea acestora este 11 septembrie.

În ce constă sistemul

Conform anunțului de participare, Robotehnica se așteaptă ca la licitația restrânsă să participe cel puțin trei candidați, iar în situația în care numărul de candidaturi selectate este mai mic față de cel estimat, autoritatea contractantă va continua procedura de licitație restrânsă numai cu acel/acei candidați care îndeplinește/îndeplinesc criteriile solicitate.

Contractul pentru „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, Lovitură 155 mm cu proiectil exploziv, Lovitură 155 mm cu proiectil fumigen, Lovitură 155 mm cu proiectil de iluminare, Lovitură 155 mm cu proiectil inert (pentru instruire)”, este estimat la o valoare de 4.184.614.517 de lei. Durata contractului este de 60 de luni.

Conform documentelor oficiale, produsul „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion” va permite structurilor înzestrate cu acesta să desfășoare operații de intensitate ridicată și să asigure sprijinul nemijlocit al operațiilor marilor unități/unităților interarme, contracararea acțiunilor artileriei adversarului și sprijinul prin foc în adâncime, prin angajarea mai multor tipuri de ținte terestre sau la suprafața apei (punctuale, de suprafață, fixe, în mișcare, adăpostite, neadăpostite, protejate sau neprotejate de blindaj), în majoritatea tipurilor de teren (inclusiv litoral, zone muntoase, arctice, împădurite, junglă, deșert, mediu urban), în condiții speciale (vizibilitate redusă, temperaturi extrem de ridicate/foarte scăzute), atât ziua cât și noaptea.

Fiecare dintre cele trei sistemul obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion va avea următoarea compunere:

  1. Obuzier cal. 155 mm auto propulsat, pe șenile: 18 cpl;
  2. Teavă cal. 155 mm, de rezervă: 9 buc;
  3. Mașină specializată de transport și încărcat muniții: 12 cpl;
  4. Post de observare de artilerie auto propulsat: 9 cpl;
  5. Autostație meteorologică: 1 cpl;
  6. Mijloc tehnic de evacuare a echipamentelor avariate (TEHE-VAC): 3 cpl;
  7. Sistem de cercetare acustică: 3 cpl.

Totodată, împreună cu Sistemul obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, furnizorul are obligația de a livra și patru tipuri de muniții, al căor cost este inclus în valoarea estimată a procedurii de achiziție, cu diferite termene de livrare.

Conform documentelor publicate, la procedură pot participa operatori economici români sau străini, care să fie la zi cu plata taxelor, impozitelor și contribuțiilor la buget.

În ceea ce privește situația economică și financiară, cerința minimă de calificare care i se impune candidatului este să prezinte documente din care să rezulte că îndeplinește condițiile referitoare la media cifrei de afaceri anuală, pe ultimii trei ani, care trebuie să fie cel puțin egală cu 4.184.614.517 lei, fără TVA.

La capitolul capacitate tehnică și profesională, cerința minimă de calificare este că operatorii economici candidați trebuie să prezinte documente din care să rezulte că, în ultimii 5 ani, calculați până la data-limită de depunere a candidaturilor (stabilită în anunțul de participare), au efectuat în mod corespunzător livrări de minimum 54 cpl. obuziere auto-propulsate, cal. 155 mm, pe șenile.

Parte din programul de înzestrare a Armatei

Această achiziție se regăseste pe lista programelor pentru care Ministerul Apărării Naționale a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului. Conform stenogramei şedinţei Birourilor permanente reunite din 21 martie, solicitarea Ministerului Apărării Naţionale privind obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente unor programe de înzestrare  a fost trimisă la Comisiile pentru apărare din cele două Camere pentru întocmirea documentației necesare.

„Programele de înzestrare au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE de planificare a apărării pentru realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel prin programele de înzestrare vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii de forţe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să le asigure supravieţuire în câmpul tactic, cu o mobilitate şi o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită”, se arată în solicitarea MApN.

Conform documentului MApN, programul de înzestrare „Sistem obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion” constă în achiziţia a cinci sisteme obuzier calibrul 155 mm de nivel batalion autopropulsat. Obuzierele vor intra în dotarea a cinci unităţi de tip batalion din cadrul Forţelor Terestre. Valoarea totală a programului este estimată la 1.923 milioane USD. „Programul de înzestrare (cu plățile aferente) se va desfăşura în două etape. În etapa I se are în vedere achiziția a 3 sisteme autopropulsate pe şenile, inclusiv muniţia, suportul logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament. Etapa va fi iniţiată în 2023 şi se va derula pe 6 ani (până în anul 2028). Valoarea estimată a contractelor de achiziție este de 1.158 milioane dolari. Pentru etapa a II-a se are în vedere achiziţia a 2 sisteme autopropulsate, cu iniţiere după anul 2028, a cărei valoare va fi mai mare de 100 de milioane de euro”, se arată în document.

În solicitarea MApN se regăsesc alte patru programe de înzestrare:

  • „Sistem integrat de arme SHORAD – VSHORAD”
  • „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile – MLI”
  • „Rachetă aer-aer dirijată radar cu rază medie de acţiune AIM-120 AMRAAM”
  • „Rachetă aer-aer dirijată cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X SIDEWINDER”

Solicitare MApN Programe Inzestrare by Gandul.info on Scribd

Sursa foto: Facebook – MApn – caracater ilustrativ

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...